Det var i slutet av juni i år som Linköpings kommun fattade beslut om att gå in och hjälpa lantbrukare som stod inför risk för foderbrist. Flera varma veckor utan regn hade gjort att skördarna var bristfälliga, något som skapade oro ute på de djurhållande gårdarna. Många lantbrukare var mer mentalt förberedda när torkan slog till nu 2023 än under torkan 2018, men oron var trots det tydlig.
– Lantbrukare påverkas många gånger högre ifråga om psykisk ohälsa än andra yrkesgrupper. Det vilar många krav och stort ansvar på en lantbrukare och när faktorer som väder slår till är handlingsfriheten ofta begränsad. Torka under lång tid ökar oro och ångest inför risken att behöva nödslakta djur, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Positiv respons
För att kunna hjälpa till stoppade Linköpings kommun all planerad slåtter av gräsytor och gjorde en kartläggning av vilka ytor som skulle kunna erbjudas till skörd. Totalt kunde kommunen erbjuda runt 150 hektar utspritt över Linköpings tätort, Linghem, Ljungsbro-Berg, Nykil och Vikingstad-Sjögestad.
När beslutet var taget och utredningen gjord publicerades ett ansökningsformulär på kommunens webbplats. Därefter dröjde det inte länge innan det började trilla in förfrågningar från lantbrukare runt om i kommunen. Totalt landade det på åtta ansökningar och inom kort hade alla åtta fått sin tilldelade mark att skörda. Det blev en skörd på sammanlagt runt 100 hektar mark.
– Utgångspunkten var att kommunen skulle agera snabbt och med ett enkelt och smidigt ansökningsförfarande kunde alla som ville lämna intresse. Ytorna skördades snabbt efter tilldelning och responsen var positiv, säger Stefan Erikson (M).
Rustade för framtiden
Linköpings kommun har provat den här typen av åtgärder för att stötta lantbrukare två gånger, 2018 och 2023. Med det i bagaget finns nu en etablerad och välfungerande rutin som enkelt kan plockas fram och användas vid liknande situationer i framtiden.
– Väder och klimat är oförutsägbart och kan leda till stora konsekvenser för de gröna näringarna. Dessa frågor behöver därför följas framöver både ifråga om samhällsplanering men också för att kommunen ska ha en beredskap för att kunna vara behjälplig exempelvis ifråga om torka, avslutar Stefan Erikson (M).
Text: Emilia Fogelqvist