Hoppa till huvudinnehåll

Många frågor till kommunen om coronakrisen

6 maj 2020 | Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Skyddsutrustning, distansundervisning och hönsgödsel i Trädgårdsföreningen. Det var några av alla ämnen som behandlades på den direktsända frågestund som Linköpings kommun arrangerade för allmänheten på onsdagen. Längre ner på sidan kan du se hela sändningen i efterhand.

Frågestund i studion. Från vänster syns Fredrik Kliman, enhetschef för Nyheter och media, Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör och Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen. Foto: Johan Hermansson

På frågestunden som direktsändes via linkoping.se och Facebook medverkade flera representanter från Linköping kommun för att ge svar på hur kommunen hanterar coronakrisen. Linköpingsborna kunde ställa sina frågor både under direktsändningen och i förväg via linkoping.se och Facebook.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) inledde med att konstatera att en hel del har blivit bättre när det gäller sjuka och smittade i kommunens verksamheter. Men hans viktigaste budskap till Linköpingsborna var att även om det ser bättre ut just nu, så är krisen långt ifrån över.

– Vi behöver fortsätta att jobba med social distansering, att undvika att träffa våra äldre, vara försiktiga och göra uppoffringar. Alla Linköpingsbor måste ta sitt ansvar för vi ska ta oss igenom detta på ett så bra sätt som möjligt.

Social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist framhöll att kommunens medarbetare gör ett fantastiskt jobb. De prioriterade områdena i verksamheterna är bemanning, skyddsutrustning och att förhindra smittspridning.

Värna integriteten

En person undrade varför kommunen inte kan berätta vilka boenden i verksamheterna som har smitta. Kommundirektör Paul Håkansson svarade att kommunen har ett ansvar att värna den enskildes integritet.

– Om vi säger att vi har en smittad på ett boende kan det bli lätt att identifiera personen.

Samtidigt poängterade han att kommunen är väldigt öppen.

– Varje vardag offentliggör vi hur många bekräftat smittade vi har, hur många som har tillfrisknat och hur många som har avlidit. Och vi beskriver situationen om hur många boenden som har bekräftat smittade.

En person undrade varför inte eleverna på grundskolan kan ha distansundervisning, så som gymnasiet har. Åsa Ridne, som är avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen, sa att Folkhälsomyndigheten inte bedömer att det uppstår stor smittspridning bland barn. Hon menade också att grundskolan har en samhällsviktig funktion. När barnen är i skolan kan föräldrarna arbeta.

– Vi behöver till exempel poliser, vi behöver vården, vi behöver vatten i våra kranar.

 


Från vänster: Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande, Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör, Paul Håkansson, kommundirektör och Maria Ottosson, kommunikationsdirektör.
Foto: Johan Hermansson

 

En annan skolfråga gällde varför studenterna inte får åka på flak vid sin examen, samtidigt som uteserveringar är tillåtna. Åsa Ridne svarade att det finns risker att kortegen skapar stora folksamlingar på stan.

– Det kan också vara svårt att hålla den distans som krävs på ett flak.

Hon tillade även att det inte är kommunen som beviljar tillstånd för flakkortegen, detta gör polisen.

Kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders fick besvara en fråga om vad som händer med nationaldagsfirandet.

– Vi avstår det inte, men vi gör om det. Det blir en digital sändning på temat ”svensk fika”.

Längre fram kommer kommunen att berätta mer detaljer om firandet.

Försörjning av skyddsutrustning

En annan fråga gällde vilka som får ha smittskyddsutrustning. Social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist svarade att detta prioriteras i vårdtillfällen där det finns konstaterad smitta eller misstänkt smitta.

– Där använder vi handskar, förkläden, munskydd och visir.

Hon berättade även att kommunen klarar försörjningen av smittskyddsutrustning i det korta perspektivet.

– Men vi jobbar även intensivt för att kolla det längre perspektivet, för att vara lugna och trygga en längre tid. Vi vill klara av om det skulle bli ökat tryck, med fler smittade eller misstänkt smittade.

Stöd till arbetslösa

En person undrade om kommunen gör några särskilda insatser för att hjälpa personer som blivit arbetslösa. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) svarade att det viktigaste är att man registrerar sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Han framhöll att kommunen gör mycket för att stötta dem som är en bit ifrån arbetsmarknaden, som kanske saknar utbildning eller erfarenhet.

– Det är säkert så att vi som kommun behöver ta initiativ till ytterligare åtgärder för att stötta människor att komma tillbaka till arbete.

Maria Pihlajärvi, avdelningschef på Miljökontoret, besvarade bland annat frågor om hur uteserveringarna sköts, och förklarade hur inspektionerna går till. Och samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg konstaterade att det blev mycket uppmärksamhet kring det hönsgödsel som kommunen spred i Trädgårdsföreningen i samband med valborg.

– Syftet var att inte stimulera till tätt umgänge på allmänna ytor.

Under frågestunden besvarades också många andra frågor. Här nedanför kan du se hela sändningen i efterhand. De frågor som inte hann besvaras under sändningen kommer att besvaras via e-post och på Facebook till frågeställarna.

Text: Per Conning

Senast ändrad den 31 juli 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut