Hoppa till huvudinnehåll

Många önskemål till förskoleklass och sjuan

18 mars 2022 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu har sedan en dryg vecka alla blivande elever i förskoleklass och årskurs 7 fått veta vilken skola som välkomnar till höstterminen. Till förskoleklass blev de allra flesta önskemålen tillgodosedda. Till årskurs 7 blev inte lika stor andel önskemål uppfyllda.

Foto: Mostphotos

Önskemål om skola fortsätter att involvera de absolut flesta som berörs av skolplacering till förskoleklass och årskurs 7. I år önskade 95 procent ett eller flera önskemål till förskoleklass. Den siffran på aktiva önskemål från eleverna och deras vårdnadshavare är sig lik från tidigare år. Även till årskurs 7 gör de allra flesta aktiva önskemål och siffrorna på 99 procent till årets Önskemål om skola påminner om tidigare år.

Vad som skiljer sig från tidigare år är att det var färre elever till årskurs 7 som fick sina önskemål uppfyllda. Det beror bland annat på att många sökt till samma skolor och att 13-årskullen i år är mycket större än tidigare.

- Till årskurs 7 ser vi även i år att konkurrensen om platserna på de mest centrala skolorna är stor och det för med sig att urval behöver göras. Då får många elever ett lägre rangordnat alternativ. Exempelvis hade Berzeliusskolan behövt ta emot dubbelt så många elever som de gjorde för att tillgodose förstahandsönskemålen om plats där, säger Tor Andersson, avdelningschef ledningsstöd, Utbildningsförvaltningen.

Ny högstadieskola

Ålderskullarna blir större även kommande år och är något som Linköpings kommun arbetat för att avhjälpa genom fler klasser och till och med en ny högstadieskola, Kungsbergsskolan. För att klara elevökningen närmaste åren startar Kungsbergsskolan långt innan skolbyggnaden är på plats vid Drottningtorget.

Från start i höst så öppnar den nya skolan med plats för fyra klasser i välanpassade lokaler i anslutning till Anders Ljungstedts gymnasium.

- Att kunna tillgodose kommunens behov av skolplatser är en av de viktigaste uppgifterna som nämnden har. En av åtgärderna har varit att starta upp Kungsbergsskolan i lokaler på Anders Ljungstedts gymnasium. Vi följer utvecklingen löpande för att säkerställa en god lokalförsörjning, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Byte av skola

Fram till den 1 april finns nu chansen att ansöka om byte av skola till de som inte är nöjda med sin placering. I bytesperioden beviljas bytena i mån av plats och samma regelverk för urval som i övriga Önskemål om skola gäller.

- Det finns de som hoppats på att komma in på en skola som redan blivit full, det vet vi om. Men vi erbjuder alltid andra alternativ och placeringar. Våra skolor samarbetar med varandra och vår undervisning håller hög klass oavsett var i kommunen skolan ligger, säger Anders Jolby, utbildningsdirektör.

Senast ändrad den 18 mars 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut