– Många tycker det är jobbigt att äta, att det är tråkigt att laga mat eller har helt enkelt ingen ork till något av det. För en person som mår psykiskt dåligt blir maten därför ofta nedprioriterad.
Ulrika Sederström har arbetat som dietist i Linköpings kommun sedan sommaren 2017. Hon ingår i det så kallade KoPs-teamet (Kommunal psykiatrisk hemsjukvård), som på olika sätt hjälper personer med psykiska besvär. Det kan handla om diagnoser som personlighetsstörningar, depressioner, bipolär sjukdom och ADHD. Teamet består av dietist, sjuksköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut och undersköterska.
– Direkt när jag läste jobbannonsen tänkte jag ”Yes, det här vill jag ha!”. Jag har tidigare arbetat med kost inom psykiatrin, och dessutom lockades jag av att jobba i ett mindre team, säger Ulrika Sederström.
Psykisk ohälsa ökar
Hennes uppdrag sticker ut jämfört med kollegor i andra kommuner, där dietisterna främst arbetar inom skola eller äldreomsorg.
– Det är väldigt ovanligt att kommuner har en dietist som bara arbetar med personer som mår psykiskt dåligt, men det är helt rätt i tiden. Psykisk ohälsa ökar så det är en självklarhet att fler insatser behövs.
För Ulrika handlar det om att förändra till det bättre utifrån patientens förmåga. Hon menar att det är viktigare att göra små förbättringar än inga alls.
– Det här är människor som mår dåligt och som kanske inte har varit utanför dörren på länge. Man kan inte begära att de ska ha samma kostvanor som en person som mår bra. Min uppgift kan till exempel vara att få patienten att äta två måltider per dag istället för en.
Ingen mat är förbjuden
Ulrika försöker också hitta enkla lösningar för att göra matlagning och ätandet lättare.
– Små knep kan underlätta vardagen. Jag brukar bland annat tipsa om att koka sex ägg som då räcker i flera dagar, istället för att koka ägg flera gånger varje dag. Då kan patienten få ork till att göra något annat och slipper lägga all energi på att laga mat.
Att förbjuda olika livsmedel är inget Ulrika tror på. Däremot menar hon att det alltid finns bättre alternativ.
– Om en patient älskar cola så måste hen få fortsätta att dricka det. Jag brukar till exempel ta med mig olika förpackningsstorlekar och visa att man inte behöver utesluta något, men att man istället kan köpa mindre paket. Mat är livsglädje och då är det viktigt att man tillåts äta det som man verkligen tycker är gott.
Kort om Ulrika Sederström
Ålder: 49
Arbetar som: Dietist
Tidigare yrken: Köksbiträde kokerska, dietist inom primärvården, psykiatrin och äldrevården
Drömjobb som barn: Arkeolog eller florist
Text: Emmilie Engström
Foto: Åke Karlsson