Det är Linköpings kommun och föreningslivet som tillsammans arrangerar guideprogrammet i naturen. Allt drar igång helgen 16-17 februari och pågår till den 12 oktober.
– Året inleds med fokus på fågelliv och på att deltagarna får upptäcka naturen om vintern. Vi ska bland annat ha en lovguidning för barn på sportlovet. Och under Earth week i mars blir det en uteguidning och en föreläsning om den minskande biologiska mångfalden, berättar Linnéa Carlzon.
Geografiskt spritt
Flera av guidningarna riktar in sig mot barn och handlar bland annat om försommarblommor och ”livet i dammen”.
– I övrigt är det ett blandat program som är geografiskt spritt. Guidningarna kommer att genomföras både runt Linköpings tätort och längre bort så att alla har möjlighet att vara med. Det blir flora- och faunaguidningar – man får både komma djurlivet nära och uppleva växtligheten, säger Linnéa.
Varför tycker du att man ska följa med på en naturguidning?
– Linköping har en jätteintressant miljö. Det är lätt att ta sig ut och uppleva storslagen miljö. Vi har till exempel eklandskapet alldeles runt hörnet. Jag tror också att många upplever avkoppling i naturen. Det ger rekreation att få vara utomhus och att komma bort från stress. Man är i nuet och njuter av omgivningarna.
Uppmärksamma naturen
Linnéa tycker även att det är viktigt att uppmärksamma naturen med tanke på nedskräpning och klimatförändringar.
– Dessutom kan många känna sig lite osäkra på hur de ska ta sig ut i naturen. Då kan det vara tryggt att följa med på en guidning.
Här hittar du hela guideprogrammet:
Du kan även läsa mer om Linköpings natur på sidan nedan. Där hittar du bland annat utflyktsguiden ”Naturen i Linköping”:
Ytterligare ett sätt att få tips om Linköpings natur är genom appen Naturkartan:
Text: Per Conning