På Integration- och arbetsmarknadsförvaltingen har arbetet intensifierats och stabiliserats.
– Ända sedan 2015 har vi arbetat strukturerat med flyktingmottagande, då många flyktingar kom till Sverige på samma gång. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har det arbetet fortsatt och stärkt vår samverkan, säger Leyla Sarikahya, enhetschef Integration- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Erbjuda självhushåll
Linköping har som standard att erbjuda alla flyktingar som tas emot enligt massflyktsdirektivet eller anvisningslagen, oavsett varifrån de kommer, en lägenhet med självhushåll. Ett relativt unikt koncept. Anledningen är att skapa möjligheter till självförsörjning. 105 personer har kommit till Linköping från Ukraina 2022 och bor kvar i kommunen. 37 har tackat nej till boende eller flyttat till annan ort. Några har valt att flytta tillbaka till Ukraina. Flera har valt att stanna för att bygga sig ett liv i Sverige.
Under 2023 har Migrationsverket nya fördelningstal för Linköping. Fördelningstal är det antal flyktingar från Ukraina varje kommun förväntas kunna ta emot. Linköping ska ta emot 229 personer från Ukraina under 2023.
– Vi kan vårt arbetssätt nu och vi samverkar bra. Alla förvaltningar inom kommunen behövs. Integration- och arbetsmarknadsförvaltningen har ansvaret att bevaka inflödet och har samverkat med Migrationsverket. Social- och omsorgsförvaltningens boendeenhet ansvarar för att ta fram lägenheter. Utbildningsförvaltningen sköter skolplaceringarna och Kultur- och fritidsförvaltningen skapar en meningsfull fritid, alla bidrar, säger Leyla Sarikahya.
Möter upp vid ankomst
Integration- och arbetsmarknadsförvaltningens kontor ligger med utsikt över takåsarna. Det är rörelse i korridorerna då många av integrationsassisterna åker ut på uppdrag. En del i uppdraget är att möta upp nya kommuninvånare vid resecentrum.
– Alla som kommer till Sverige måste anmäla sig via Migrationsverket, där sätts processen i gång. En del anvisas till Linköping, en del har bett om att anvisas hit. Migrationsverket bokar tåg medan vi fixar boende om det behövs. Det finns de som har släktingar här och kan då välja att bo hos dem. Om de inte hittar till sitt boende möter vi upp dem vid Resecentrum och skjutsar dem, berättar Ina Hasanbegovic, enhetssamordnare och fortsätter:
– Ibland är det en utmaning i att hitta varandra. Migrationsverket har sekretess på kontaktuppgifter, vi har oftast bara fått ett telefonnummer. Därför kan det bli svårt att hitta varandra. Vi för en bra dialog med Migrationsverket för att kunna ta emot personer på bästa sätt.
I sitt eget hushåll kan de andas ut. Stänga dörren om sig, sova lugnt och laga sin egen mat. Och egentligen är det bara de fundamentala behoven som tillgodoses innan det är dags för kommunens medarbetare att lämna så att de som kommit till Linköping får utrymme att landa på sin nya plats och påbörja ett nytt liv.
– Vi gör ett så grundligt arbete vi kan för ett gott mottagande. Det finns ett engelskt uttryck - soft integration - som handlar om att möta människan och anpassa efter individens behov. Så uppnår vi en bra integration och inkludering i samhället, säger Leyla Sarikahya.
Pouran Jalali, Ina Hasanbegovic, Leyla Sarikahya och Julijana Omerovic samtalar i ett konferensrum.
Stadsvandring
Kommunen erbjuder en stadsvandring med grundläggande information om Linköping och viktiga myndigheter och platser. Efter det upphör insynen.
– Vi har en given roll men behöver ibland gå utanför ramarna för att möta människorna. Att fly från krig kan vara traumatiserande. Vi vill tillmötesgå individens behov, säger Leyla Sarikahya. Kollegan Julijana Omerovic fyller i:
– Vi gör ofta mer än vad grunduppdraget är. Vissa behöver mer stöd och då vill vi finnas där i den mån vi kan. Det är mänskligt att vilja hjälpa.
Kunskap och erfarenhet
Genom tidigare flyktingvågar och mottagningar har en god planering och beredskap implementerats och satt sig verksamheterna.
När kriget bröt ut drog stabsarbetet inom social- och omsorgsförvaltningen igång medan Integration- och arbetsmarknadsförvaltningen planerade för mottagande. Förvaltningen har hanterat det bra, mycket tack vare att hela kommunen och dess förvaltningar tillsammans, har förberett för olika scenarion. Men det finns också ett otroligt engagemang bland civilbefolkningen. Privatpersoner har öppnat sina hem och visat både deltagande och medkänsla. Att samhället sluter upp är mänskligheten i sitt esse.
– Det fanns en föreställning om att flyktingar från Ukraina förväntades vara mer självgående, men oavsett från vart en person flytt har alla människor liknande behov. Tak över huvudet, mat för dagen, att barnen får gå i skola och att man som vuxen har en aktivitet eller arbete. Det är enkla men basala behov och gemensamt för hela jordens befolkning, säger Leyla Sarikahya.
Text och foto: Fanny Miles