För kommunens miljökontor, som ska utöva tillsyn, betyder detta att de har en tydligare gräns för vad som kan accepteras på restaurangerna.
– Det blir lättare både för oss och för företagarna, tidigare var det lite otydligt och inte alltid så lätt, varken för krögarna eller oss att bedöma vem som hörde till ett sällskap, säger Maria Pihlajärvi, avdelningschef livsmedel på Miljökontoret.
Stoppa smittan
Syftet med regelverket är att få stopp på den ökande smittspridningen. Gränsen på åtta personer innebär i praktiken att en stor familj eller en grupp som umgås tätt i vardagen ska kunna äta på restaurang.
Det betyder också att en krögare inte får blanda sällskap vid samma bord, en familj om tre får alltså inte dela bord med en annan familj om fem. Om det behövs bör också restaurangen öka avståndet mellan olika sällskap eller minska antalet besökare i lokalen.
– Generellt så har restaurangerna i Linköping skött sig bra under pandemin och de vill gärna göra rätt. Nu har Linköping Citysamverkan samlat några företag och bjudit in till ett gemensamt möte för att de vill veta mer om hur reglerna ser ut, berättar Maria Pihlajärvi.
Hårdare restriktioner
För invånarna i Linköpings kommun gäller sedan fredag 30 oktober egentligen ännu hårdare restriktioner. Uppmaningen från kommunledningen är att undvika alla aktiviteter där många människor samlas inomhus – exempelvis restaurangbesök. Denna uppmaning gäller under en begränsad tid av tre veckor för att om möjligt bryta den ökande smittspridningen i staden.