– Jag började min yrkesbana inom långvården och har sedan dess jobbat inom de flesta kategorierna av äldreomsorgen. Jag trivs med mitt jobb, det är därför jag jobbar kvar.
Jag tycker att man får så mycket tillbaka av de gamla och de blir så tacksamma för det lilla man gör.
Helen arbetar på Blandarens servicehus och Östgötagatans servicehus. Hon arbetar i team med en sjuksköterska. Tillsammans vårdar de nära 80 brukare som bor i de båda servicehusen.
Möter olika vårdbehov
– Vi hjälper våra brukare med olika saker, det kan vara allt från att göra omläggningar till att utföra provtagning, blodtryckskontroller, byta sensorer för insulin eller lägga om sår och ta hand om akuta händelser, säger hon.
På servicehusen bor äldre med olika behov, vissa behöver demensvård, palliativ vård eller hjälp vid multisjukdom. Helen beskriver hur värdefullt det är för henne när hon får vara med och göra brukarnas dag till något bra och hur viktigt det är att hinna sitta kvar och småprata lite.
– Att man träffar så många olika patienter varje dag gör att jag känner en glädje med mitt jobb.
Mer personal behövs
Men ibland är det tufft på jobbet. Ett bekymmer inom äldreomsorgen är bemanningen. Det finns för lite personal och det är för få som utbildar sig för att arbeta inom äldreomsorgen.
– Ofta saknas det sjuksköterskor. Personal är hemma på grund av sjukdom, eller på grund av utmattning, eftersom de jobbar underbemannade till stor del. Jag tror att fler skulle välja ett yrke inom äldreomsorgen om lönen var bättre, om de delade turerna togs bort och det gavs en större möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll, avslutar Helen.
Text: Sofie Berlin
Foto: Emil Nordin