Bakgrunden är de uppföljningar som gjorts avseende verksamhetens kvalitetsledningssystem och uppdragets utförande enligt socialtjänstlagen samt hälso- och sjukvårdslagen.
Utvecklingsarbetet har pågått sedan i januari 2022 och består av en omfattande palett av åtgärder. Bland annat stärktes chefernas förutsättningar och en ny chef tillsattes. Mycket fokus har lagts på att involvera medarbetarna i exempelvis förbättringsteam som har jobbat kontinuerligt under året och en utveckling av en ökad samverkan mellan HSL-team i samarbete med verksamhetsutvecklare.
Den ökade vårdtyngden har också mötts upp med ökad sjuksköterskebemanning och fem specialistundersköterskor har anställts för att skapa förutsättningar för en mer verksamhetsnära utveckling.
I frontlinjen
– Åleryd är en speciell verksamhet. Den är i frontlinjen för hela förflyttningen mot en Nära Vård och utmaningarna är många. Att vi använder kraften av alla medskapande medarbetare och chefer och skapar förutsättningar så de kan bidra i förbättringsarbetet är otroligt viktigt för mig, säger Sonja Erlandsson, utförardirektör i Leanlink.
Just nu pågår planeringsdagar med samtliga medarbetare, totalt cirka 160, där syftet är att tillsammans identifiera förbättringsområden och åtgärder med fokus på att utveckla verksamheten tillsammans. Dagarna fokuserar på att tillsammans identifiera och diskutera förbättringar i allt från avvikelsehantering till ökad samverkan mellan avdelningarna.
Stort engagemang
– Det är intensiva dagar men det är otroligt givande. Vi ser att det finns ett stort engagemang och det kommer fram relevanta synpunkter och förbättringsförslag. Genomförandet är påbörjat och jag är övertygad om att det ger positiva effekter i verksamheten, även om jag har full förståelse för att medarbetarna känner att det är en stor utmaning och mycket att ta in, säger Irene Bengtsson, områdeschef för Åleryd.
Utvecklingsarbetet kommer fortsätta hela 2022 och in i 2023 och syftet är ytterst att säkerställa en fortsatt god vård- och omsorg och att klara av den svåra utmaning som bemanningssvårigheter i kombination med en ökad vårddygn och ökade vårdbehov med mer komplexa sjuka innebär.
– Vi är inte i hamn än men jag har stort tillförsikt till att vi kommer kvalitetssäkra vården utifrån redan identifierade förbättringsområden, säger Liselott Löfgren, avdelningschef för vårdboende inom äldreomsorgen.
Fakta Åleryds vårdboende
Åleryds vårdboende har 128 platser fördelat på 14 avdelningar, ett av de större vårdboenden i Linköping med flera olika inriktningar, sjukhem, demens, inklusive beteendemässiga och psykiska symtom vid Demens - BPSD platser, korttidsboende, växelvård och dagverksamhet. Vårdtyngden på de olika avdelningarna varierar utifrån den boendes grunddiagnos, individuella omvårdnadsbehov och vårdnivå. Arbetsuppgifterna består mestadels av omvårdnad, hjälp med daglig aktivitet, rehabiliteringsstöd, förbereda och tillaga viss mat, matningstöd, inköp av material, vårdplaner, samordna individuella planer för boendes hemgång, följa med på eventuella läkarbesök, städa rum och avdelning samt ha aktiviteter med de boende. Demens, BPSD avdelningarna samt avdelning K har även ökad tillsyn för några boende.