Den främsta anledningen till att färre lunchportioner slängs är att flera av skolköken numera är utrustade med nedskylningsskåp. Det innebär att färdiglagad mat som inte serverats kan sparas till en annan dag.
– Under året har vi installerat nedkylningsskåp på tio av våra mottagningskök. Det har varit en stor efterfrågan eftersom flera kök inte har haft möjlighet att spara mat som blivit över. Så att det skulle bli ett positivt resultat efter årets mätning var inte helt förvånande, säger Åsa Kullberg, affärsområdeschef för Kost & Restaurang i Linköpings kommun.
Hjulsbroskolan är en av de skolor som lyckats bäst. På ett år har matsvinnet minskat från 23 procent till 9 procent.
– Och det är främst tack vare att de nu kan ta hand om överbliven mat. Det är jättekul att se hur stor förändringen har blivit, säger Åsa Kullberg.
Tio ton mat på ett år
Sedan 2016 har matsvinnsmätningen genomförts vecka 37 och 38 på samtliga skolkök. Under mätningen mellan 2018-19 tillagades 72 000 kilo mat. Av dessa hamnade 10 338 kilo i soporna vilket motsvarar 14,33 procent av all tillagad mat. Sedan 2016 har matsvinnet minskat med 2 procent.
– Under de här åren har vi gjort olika insatser för att minska matsvinnet. Mätningen har vi genomfört flera år men vi har arbetat aktivt för ett mindre matsvinn sedan 2011, säger Åsa Kullberg.
För att erbjuda elever en större valmöjlighet bestämde kommunen 2014 att alla skolkök skulle servera tre måltider per dag. Detta medförde dock att matsvinnet ökade igen.
Åsa Kullberg, affärområdeschef för Kost & Restaurang, hoppas att matsvinnet ska fortsätta att minska under kommande år. Foto: Emmilie Engström
Vad finns det för planer framåt för att matsvinnet ska fortsätta minska?
– Förutom att alla kök gör egna kampanjer/insatser för att mindre mat ska kastas, hoppas vi att fler mottagningskök utrustas med nedkylningsskåp. Sedan handlar det om att på olika sätt hålla frågan levande och få eleverna mer medvetna och engagerade.
Text: Emmilie Engström