Hoppa till huvudinnehåll

Motverkar desinformation inom socialtjänsten

17 juli 2023
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
För att bemöta desinformation och rädsla arbetar Socialtjänst Skäggetorp fokuserat för att motverka felaktiga och negativa bilder av socialtjänstens arbete. En del i arbetet är att bygga tillit och skapa relationer.

Malin Wiggur och Pontus Hättström Regnstrand jobbar båda för att motverka desinformation mot socialtjänsten. Foto: Fanny Miles

Under den senaste tiden har desinformationskampanjer spridits på framför allt sociala medier om att socialtjänsten kidnappar barn. Motståndet mot socialtjänsten har i och med det ökat och regeringen har tagit fram arbetssätt för att bemöta det som sprids. I Linköping omformas just nu hela socialtjänsten. Stora delar av verksamheten ska flytta ut i olika områden runt Linköping för att komma närmare kommuninvånarna. Ett steg i rätt riktning för att bygga förtroende och öka samverkan mellan flera viktiga aktörer som skola, polis, socialtjänst och föreningsliv och med det trycka tillbaka desinformation som sprids.

Sekretessen

Socialtjänsten arbetar med hög sekretess vilket gör det svårt att möta desinformationen. Det måste ske på annat sätt.
Malin Wiggur är enhetssamordnare på Social- och omsorgsförvaltningen och Pontus Hättström Regnstrand är gruppledare inom Råd och stöd. Båda arbetar på Socialtjänst Skäggetorp. Enheten har ökat sin samverkan och har i och med starten i Skäggetorp skapat nya arbetssätt. Tillsammans med medarbetarna på enheten sprider de kunskap om socialtjänstens arbete med förhoppningen att i och med det öka tilliten. Goda relationer och information är nyckeln menar de.

– Att vi har etablerat nära socialtjänst i området är en stor del i vårt arbete att möta desinformation. Vi lägger en stabil grund genom att presentera oss och vårt arbete inom skolor, förskolor, trossamfund, fritidsverksamheter och andra forum. Då blir vi mer synliga, då minskar fördomarna om vad vi gör, förklarar Malin Wiggur.

Uppmärksammats nationellt

Hur Malin och Pontus arbetar har uppmärksammats nationellt i och med nya arbetssätt. I februari fick Malin besöka Regeringskansliet i Stockholm för att berätta mer om arbetssättet i Linköping.

– Det jag ville föra fram var att vi ser framgång i de mjuka värdena. Att bygga relationer, fånga upp föräldrar och barn tidigt och att ha en dialog med vårdnadshavare. Det ger oss möjligheten att berätta vilka vi är och att vår främsta roll är att stötta föräldrar. Det gör dem trygga och ger en förståelse kring hur vi jobbar, säger Malin.

Hon påtalar att hon tycker föräldrarna är modiga som söker information. Att de vågar utmana de föreställningar som spridits om socialtjänsten. Malin och Pontus enhet har bjudits in till olika föreningar för att berätta om hur socialtjänstens uppdrag ser ut och vilket stöd som finns att få som vårdnadshavare.

– Vår enhet består av två delar och vi tillhör två olika förvaltningar. Att vi arbetar över förvaltningsgränserna är en bidragande faktor till att lyckas. Vi samverkar med skolorna och externa aktörer för att dels sprida viktig information om vad vårt arbete faktiskt går ut på men också för att snabbare kunna sätta in stödinsatser, förklarar Pontus.

Stödinsatser

Socialtjänst Skäggetorp jobbar mycket med serviceinsatser. Genom att socialsekreterare från båda förvaltningarna träffar familjen tillsammans, ofta redan i första mötet efter en orosanmälan, så har många fler familjer tagit emot tidigt stöd, både på service och bistånd. En serviceinsats är en stödinsats till familjer som inte behöver föranledas av en utredning.

– Det kan vara både tufft och svårt att ta emot hjälp från socialtjänsten. Är föreställningen att vi tar barnen från deras föräldrar väcker det såklart oro. Men om vi redan finns där i skolan och pratar med vårdnadshavarna så förstår de flesta att vi vill kunna jobba tillsammans med familjer och stötta dem i att lösa sina problem. Det ger ringar på vattnet och förtroendet växer, säger Malin.

– Utmaningen ligger i att räcka till. Vi ska jobba med låga trösklar och snabba insatser. Vi utvecklas hela tiden. Till exempel kan vi använda kulturtolkar då vi ser att många blir positivt inställda om någon från den egna kulturen är närvarande. Vi formar om ifall det behövs och lyssnar in i det här fallet, skäggetorpsbornas behov, säger Pontus.

Lokal i centrum

Nära socialtjänst, den som finns på plats i områdena, har varit igång med sitt arbete i Skäggetorp under ett år. Sammanlagt är de i nuläget sexton socialsekreterare, åtta inom Råd och stöd och åtta från social- och omsorgsförvaltningen.

Så småningom kommer de att ha en lokal i Skäggetorp centrum med besöksytor. Föräldrautbildningar och gruppverksamheter är en stor del av verksamheten och något som kommer att fortsätta utvecklas.

 

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 17 juli 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut