När Louzan Haddad var sju år flyttade han med sin ensamstående mamma och två småsyskon till Skäggetorp. Familjen hade det ganska tufft ekonomiskt och det gick inte alltid så bra i skolan för Louzan. Samtidigt hade han vänner och spelade fotboll på fritiden. Idag arbetar han på socialtjänst Skäggetorp.
Rätt i hjärtat
Vi sitter i fikarummet på det tillfälliga kontoret på Nämndemansgården 10. När Louzan får frågan om vad det var som lockade med den nya arbetsplatsen, svarar han direkt.
– Jag kände att jag ville komma tillbaka, hjälpa ungdomar som haft likadana svårigheter som jag har haft och inspirera dem till att det går att göra det man vill i livet. Det kändes rätt i hjärtat helt enkelt.
Det är en grå och kall dag i november, men i fikarummet är stämningen varm. Bredvid Louzan sitter kollegan Nelli Tornell. Hon har inte någon personlig koppling till området Skäggetorp men lockades mycket av de nya arbetssätten.
– Jag saknade att vara ute mer och det förebyggande arbetet som det kändes som att jag kom längre och längre ifrån.
Mediebild, värme och utmaningar
Nelli och Louzan berättar vad de upplever är det bästa med att jobba på Socialtjänst Skäggetorp. Louzan inleder med att säga att mediebilden av Skäggetorp inte stämmer överens med hans och kollegornas upplevelse av området och människorna.
– Den största andelen av invånarna i Skäggetorp är skötsamma. En liten skara människor förstör för alla andra och det är det som många gånger uppmärksammas i media. Men vi som verkar i området ser varma och härliga människor och känner oss trygga här. Det jag gillar mest med mitt jobb är just mötet med andra människor. Andra jobb har inneburit mycket kontorsarbete, nu är jag med och får träffa familjer, barn och ungdomar och verkligen göra skillnad, säger Louzan. Nelli fyller i:
– Jag gillar variationen, att få blanda det uppsökande och förebyggande arbetet med att vara på skolor, skapa kontakter och jobba med utredning.
Och vad är mest utmanande?
– De största utmaningarna, skulle jag säga, är verksamhetsmålen; att bryta segregationen, minska kriminaliteten och bygga tillit till socialtjänsten. Det här är ett långsiktigt arbete. Och om det tar två år eller fem år återstår att se, svarar Louzan. Nelli fyller i:
– Det är stora områden som jag tänker är svårt för den här lilla styrkan att klara själva. Allt handlar om samverkan, samverkan, samverkan!
Närhet och samverkan skapar förtroende
Fysisk närhet till invånaren och nära samverkan och dialog mellan socialtjänst, invånare och andra aktörer i området är hörnstenar i Socialtjänst Skäggetorps verksamhet. Målgruppen är unga personer 0-20 år och deras familjer men alla invånare i området kan vända sig till Socialtjänst Skäggetorp med olika sorters frågor. Arbetssätten är i hög grad förebyggande och insatserna varierande, det rör sig om mycket mer än orosanmälningar. En arbetsmetod kollegorna lyfter fram som unik är att enheten Råd och stöd, där Louzan jobbar och enheten myndighet, där Nelli jobbar, arbetar tillsammans. Bland annat på så kallade förhandsbedömningar – möten myndighet har med familjer som fått en anmälan, för att ta reda på om familjen behöver hjälp. De två kollegorna upplever att metoden skapar förtroende och goda förutsättningar för tidiga, förebyggande insatser. En målsättning är att ta emot fler ansökningar än orosanmälningar i området.
– Vi har märkt av bra resultat i att man inte blir så rädd när man direkt får ett ansikte på den andra. Att man redan vid första mötet säger att du kan få fortsätta att träffa Louzan här och byta kontaktuppgifter och sådana saker. Vi vill att invånarna själva ska våga komma till oss och be om hjälp, än att det ska komma från ett annat håll, säger Nelli. Louzan fyller i:
– Vi kan snabbt inleda en insats och om vi gör det på service eller på bistånd framkommer under mötets gång.
Uppsökande, relationsskapande insatser
Sedan starten i augusti har Socialtjänst Skäggetorp etablerat en nära samverkan med de tre kommunala grundskolorna i området. Skolpersonalen kan höra av sig till enheten direkt vid behov, utan att behöva gå via centrala kontoret. Socialtjänst Skäggetorp deltar på elevhälsoteamens möten där skolpersonalen kan prata avidentifierat om oro de känner för vissa barn. Behoven är omfattande men responsen har varit positiv och metoden framgångsrik.
– Genom att vi deltar på mötena kan vi komma in med stöd ganska fort utan att det behöver gå så långt som till en orosanmälan. Märker vi att det finns ett behov av stöttning och familjen i fråga är mottaglig för det så lägger man oftast ner förhandsbedömningen för att vi kommer in direkt och hjälper familjen, säger Louzan.
Utöver skolmötena har kollegorna spenderat mycket tid på Ung Puls, en ungdomsgård där aktiviteterna styrs av efterfrågan från ungdomarna. På Ung Puls kan man göra alltifrån att skapa musik till att spela pingis och det arrangeras olika temakvällar. Båda skrattar när Louzan berättar att det blivit en del sena kvällar utan att egentligen få betalt. Men att synas på Ung Puls är väldigt viktigt och betydelsefullt för den relationsskapande delen av jobbet, menar båda. De får mycket positivt tillbaka från ungdomarna.
– Vi hänger lite där kvällstid och snackar med ungdomarna och de är ju nyfikna på oss, säger Nelli.
När vi pratar om Ung Puls lyfter jag frågan om de märkt av den desinformationskampanj mot svenska socialtjänsten som pågått i sociala medier, en kampanj som handlat om att socialtjänsten grundlöst omhändertar barn och unga. Louzan svarar:
–Någon gång har det kommit diskussioner om att någons vän blivit omhändertagen och man frågar varför och sådana saker. Men när de får veta hur vi ser på det så blir de väldigt lugna och trygga i det.
Louzan menar att människor i Skäggetorp kan vara lite rädda för socialtjänsten men han upplever att det är en liten minoritet. De nya arbetssätten, som bygger på att skapa dialog med människor i området, skapar i sin tur förståelse för arbetet socialtjänsten gör i området, menar han.
– När vi förklarar vilka vi är, och huvudsyftet med vår närvaro och när vi väl går in och arbetar med familjen då inser de verkligen att vi är här för att hjälpa dem, det är inte mer än så. Det sista man vill göra är att omhänderta barnet, det är sist ner på listan.
Framtiden
Nelli och Louzan upplever ett starkt engagemang hos alla som jobbar på Socialtjänst Skäggetorp. Och inom gruppen finns en mängd kompetenser som gör att kollegorna kan lära av varandra. Louzan har exempelvis jobbat med olika åldersgrupper och med ekonomiskt bistånd. Nelli har jobbat flera år med vuxna, med inriktning missbruk och våld i nära relationer. Louzan funderar:
– Jag skulle säga att vi är olika individer, färgstarka profiler som har samlats här för att göra det bästa vi kan för invånarna i Skäggetorp. Det tycker jag är roligt.
Sedan start har medarbetarna varit delaktiga i utformningen av de nya arbetssätten och Nelli och Louzan ser med nyfikenhet på framtiden. Socialtjänst Skäggetorp har bland annat planer på gång med olika föreningar i området, inte minst inom idrotten.
– Det här med att få följa med på den här resan och egentligen inte ha någon aning om vart vi hamnar, befinna sig lite i den processen, det är betydelsefullt, säger Nelli. Louzan fyller i:
– Jag håller med, jag tänker att utvecklingen blir spännande. Nästa år kommer vi befinna oss i ett annat stadie. Det ska bli roligt att se hur det har gått då.
Text och bild: Anna Lindström