– Att narkotikaläget, och nu också dopningsläget, kartläggs i Linköping är en viktig utgångspunkt för det förebyggande arbetet, säger Anna Widéen, samordningsansvarig för ANDTS-prevention (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) i Linköpings kommun.
Årets provresultat av länets avloppsvatten visar att det finns narkotika, narkotikaklassade läkemedel och anabola androgena steroider i samtliga kommuner i Östergötland.
– Cannabis är vanligast, men har minskat något jämfört med förra årets mätningar. I Linköping ser vi även en liten minskning av tramadol i avloppsvattnet, medan kokain och amfetamin har ökat marginellt, men det är inga resultat som sticker ut från övriga kommuner, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska verken.
Finns det spår av dopingpreparat i Linköping?
Även spår av kristall (CMC) har hittats i avloppsvattnet. Men tyvärr kan inga mängder uppges eftersom resultaten fortfarande utvärderas.
– Även dopningspreparatet anabola androgena steroider finns i Linköpings avloppsvatten, men eftersom dessa ämnen inte har analyserats tidigare år är det svårt att bedöma mängderna. Linköping avviker dock inte från övriga kommuner i Östergötland, säger Camilla Johansson.
Hur går det till att mäta narkotika i avloppsvattnet?
– Mätningarna genomförs av Tekniska verken som gör stickprover i avloppsvattnet. Det är tre mättillfällen som är utspritt över årets månader, veckodagar och helger, säger Camilla Johansson.
Proverna skickas sedan till Research Institutes of Sweden (RISE), som är ett nationellt akademiskt forskningscentrum i Stockholm, för analys.
Varför görs mätningarna?
Att narkotikaläget, och nu också dopningsläget, kartläggs i Linköping är en viktig utgångspunkt för det förebyggande arbetet uppger Anna Widéen, utvecklingsledare som samordnar kommunens arbete med ANDTS-prevention (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel).
– Genom analyserna får vi en uppfattning om vilka droger och hur stora mängder som används av människorna i Linköping. Men analyserna är en kartläggning på befolkningsnivå och säger inget om hur många som använder eller om vilket kön eller ålder det är på användarna.
Hur jobbar Linköpings kommun för att minska användningen av narkotika och dopningspreparat?
– Vi arbetar främst med olika utbildningsinsatser, men även genom att samverka med polis, gym och krogar. Exempelvis jobbar vi sedan många år med den dopningsförebyggande metoden “100 % ren hårdträning” och ligger i startgroparna för att dra igång metoden “Krogar mot knark”, säger Anna Widéen.