För att narkotikasök med hund ska kunna genomföras av polisen på kommunala skolor krävs först en dialog mellan polisen, kommunen och skolan. Vårdnadshavare och elever informeras om att sök kommer att ske, men inte exakt när det kommer att genomföras.
– Hela idén med att söka efter narkotika på skolor i kommunen har egentligen ett brottsförebyggande syfte. Målet är inte i första hand att hitta narkotika, målet är att det inte ska förekomma någon narkotika i skolan. Så vi ser det som ett lyckat resultat att vår hund Disco och hundföraren Mimmi inte hittade något vid våra besök, säger kommunpolis Jessica Ljung.
– Det nya medborgarlöftet med polisen innebär fler narkotikasök i våra skolor än tidigare. Den som funderar på att ta med sig narkotika till Linköpings skolor ska veta att de riskerar att bli upptäckta av polisen, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Arbete mot organiserad brottslighet
Medborgarlöftet mellan kommunen och polisen skrevs under i juni 2023 av kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) och Ann-Christine Rehnström, chef för lokalpolisområde Linköping.
Förutom narkotikasök på skolor innehåller löftet bland annat att göra tillsynsbesök i krogmiljön, arbeta gemensamt mot organiserad brottslighet, och att göra insatser som ökar tryggheten i områden genom att se över belysning, markskötsel, renhållning med mera. När det gäller det sistnämnda har bland annat Majeldstorget förbättrats, i dialog med de som bor i området. Läs mer i länken nedan.
Under hösten genomfördes en så kallad platssamverkan i Majelden, där kommunens olika förvaltningar, fastighetsägare, polisen och boende i området gemensamt lyfte hur området kan göras tryggare. Foto: Roger Lönnqvist.
Arbetet mot organiserad brottslighet pågår i både stor och liten skala. Exempelvis har polisen och kommunen tillsammans gjort insatser mot människohandel, riktat mot personer som utnyttjas som arbetskraft inom bland annat slakteribranschen och inom skogsbruk. Det landade i flera fall av brott mot utlänningslagen, och andra brister.
– Det är när vi samverkar som vi kan nå effekt med våra löften till varandra i medborgarlöftet. Kommunen och polisen har olika ingång på det hela, men vårt gemensamma mål är att tillsammans skapa ett tryggare Linköping med minskad brottslighet, säger Lisa Norrbin, säkerhetsstrateg i Linköpings kommun.
Myndighetsgemensamma insatser
Polisen och kommunen har också gemensamt genomfört 14 tillsynsbesök i krogmiljö under perioden september-december 2023. Kommunen har enskilt genomfört 12 tillsynsbesök i krogmiljö.
Samtidigt har polisen tillsammans med kommunen och flera andra tillsynsmyndigheter, som Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket genomfört så kallade LOS-insatser, det som kallas “lokal operativ samverkan”. Insatserna syftar till att få bort fusk, slarv och svarta löner, vilket skapar en osund konkurrens gentemot de företag som sköter sig och följer de lagar och regler som gäller. Flera av de företagare som besöktes fick sanktionsavgifter, eller andra påföljder för brister i sina verksamheter. Även det har vi rapporterat om tidigare. Se länken nedan.
Vid en LOS-insats i november besöktes ett par restauranger, en bilverkstad och ett entreprenadföretag av Linköpings kommun, polisen och ett flertal andra tillsynsmyndigheter. Foto: Björn Öberg
Arbetet med medborgarlöftet fortsätter under 2024. Den nuvarande samverkansöverenskommelsen gäller till år 2026.
Text: Björn Öberg