– Vi har haft en provleverans av vildsvinskött till äldreomsorgen på Måltidens dag. Då serverade vi vildsvinsgryta till cirka 1 000 personer och det fungerade jättebra, säger Åsa Kullberg affärsområdeschef för Kost och restaurang.
Under hösten kommer även eleverna i kommunens skolor att serveras samma rätt.
Djurrättskrav
Linköpings kommun har fyra leverantörer av närproducerade livsmedel. Två av dem levererar kött och charkvaror. Kommunens måltidsenhet serverar idag enbart närproducerat kött- och charkprodukter. Att det är så beror på att företagen som vunnit upphandlingen lever upp till de kvalitetskrav som kommunen haft.
– Man kan inte ställa krav i en upphandling på att en vara ska vara närproducerad eller svensk. Leverantörerna ska däremot leva upp till våra kvalitetskrav, som till exempel de svenska djurrättskraven och returbackssystem i stället för kartonger.
En fördel med att ha leverantörerna nära är att det är lättare att göra uppföljningar. Kommunen behöver kontrollera att företagen uppfyller de som ställts i upphandlingen.
Åsa ser också en fördel i att närproducerade livsmedel kan underlätta vid en kris med livsmedelsbrist som följd.
– Sist men inte minst så märker vi att det är viktigt för våra matgäster.
Östergötland
Närproducerade livsmedel kommer från Östergötland och angränsande län. Andelen närproducerad mat är 30-35 procent räknat i kronor. Andelen livsmedel som kommer från Sverige är 54 procent. Motsvarande siffra när det gäller animaliska livsmedel från Sverige är 93 procent.
– Vissa livsmedel går inte att köpa i Sverige, exempelvis kaffe, bananer och kakao.
Linköpings kommun lagar stora delar av maten från grunden och försöker erbjuda ekologiskt och närproducerat i den mån det är möjligt.
I kommunens kost- och måltidspolicy står det bland annat att inriktningen för kommunen är att välja livsmedel som är säsongsanpassade samt ekologiskt och etiskt producerade.
Kommunens inköp av ekologiska produkter är cirka 30 procent. Den största livsmedelsgruppen är mejeriprodukter, främst mjölk.
Ekologiskt
Hur ser du på prioriteringen mellan närproducerat och ekologiskt?
– Båda är viktiga och det är svårt att ställa dem mot varandra. Men personligen föredrar jag vitkål odlad på östgötaslätten än en ekologisk tomat som är växthusodlad i Spanien under vinterhalvåret.
Kommunens måltidsorganisation Kost och Restaurang lagar och serverar ca 25 000 portioner mat per dag till de kommunala skolorna, förskolor samt vårdboenden, servicehus, trygghetsboenden och hemtjänst inom Leanlinks äldreomsorg.
Text: Eva-Karin Strand Wåtz