I motiveringen står det att projektet fick priset för att det är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik.
- Den tilltalar olika människor på olika sätt, säger Linda Moström som är landskapsarkitekt på Stadsmiljökontoret.
Stadspark
Projektet ger inte bara värden på platsen utan även i ett större sammanhang, anser Svenska arkitekter Östergötland som delar ut priset: “Genom att vara en del av stadens planerade stadspark, skapa förutsättningar för ett mer levande vattendrag samt öka allmänhetens kunskap om biologi och historia.”
- Erkännandet visar att alla platsens olika överlagrade värden har gett Nykvarnsholmen så många dimensioner som också tilltalar många. Genom ett kompetensintensivt, respektfullt och lekfullt samarbete inom projektgruppen har vi lyckats att skapa en plats som stödjer stadens långsiktiga hållbarhet på flera plan - både socialt och ekologiskt, säger Linda Moström.
Stor satsning
Projektet är en del av en stor satsning på Linköpings innerstad och en långsiktigt strategisk utveckling av Stångåstråket. Syftet har varit att skapa fria vandringsvägar från Roxen upp till Tannefors och på det sättet ge förutsättningar för ett levande vattendrag genom staden.
- En stad som växer måste satsa på sina gröna områden och ge dem ökade kvaliteter och värden för att möta upp ökade behov, både från djur, natur och människor. Att vi under projektets gång lärde oss ännu mer om platsens spännande historia gav oss också möjlighet lyfta fram den kulturhistoriska aspekten. Nu har platsen fått stora pedagogiska värden och berättar på olika sätt om både stadens framväxt och livet under vattenytan.
Här kan du läsa mer om Nykvarnsholmen: