Hoppa till huvudinnehåll

Naturvårdssatsning fick arkitekturpris

5 mars 2021 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nykvarnsholmen är vinnare av Östergötlands arkitekturpris 2020, som delas ut av lokalföreningen för Sveriges arkitekter. Projektet är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia. “Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta över att få detta pris! Platsen har blivit så omtyckt av våra medborgare”, säger landskapsarkitekt Linda Moström.

Nykvarnsholmen. Foto: Göran Billeson

I  motiveringen står det att projektet fick priset för att det är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik.

- Den tilltalar olika människor på olika sätt, säger Linda Moström som är landskapsarkitekt på Stadsmiljökontoret.

Stadspark

Projektet ger inte bara värden på platsen utan även i ett större sammanhang, anser Svenska arkitekter Östergötland som delar ut priset: “Genom att vara en del av stadens planerade stadspark, skapa förutsättningar för ett mer levande vattendrag samt öka allmänhetens kunskap om biologi och historia.”  

- Erkännandet visar att alla platsens olika överlagrade värden har gett Nykvarnsholmen så många dimensioner som också tilltalar många. Genom ett kompetensintensivt, respektfullt och lekfullt samarbete inom projektgruppen har vi lyckats att skapa en plats som stödjer stadens långsiktiga hållbarhet på flera plan - både socialt och ekologiskt, säger Linda Moström. 

Stor satsning

Projektet är en del av en stor satsning på Linköpings innerstad och en långsiktigt strategisk utveckling av Stångåstråket. Syftet har varit att skapa fria vandringsvägar från Roxen upp till Tannefors och på det sättet ge förutsättningar för ett levande vattendrag genom staden.

- En stad som växer måste satsa på sina gröna områden och ge dem ökade kvaliteter och värden för att möta upp ökade behov, både från djur, natur och människor. Att vi under projektets gång lärde oss ännu mer om platsens spännande historia gav oss också möjlighet lyfta fram den kulturhistoriska aspekten. Nu har platsen  fått stora pedagogiska värden och berättar på olika sätt om både stadens framväxt och livet under vattenytan. 

Här kan du läsa mer om Nykvarnsholmen:   

 

Senast ändrad den 5 mars 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut