Demenscenter bedriver egen verksamhet men är också stöd för alla utförare inom demensområdet i Linköpings kommun. Här arbetet 16 personer: kurator, arbetsterapeuter, undersköterskor och sjuksköterskor.
Demenscenter hjälper regionen med utredningar av demenssjukdom och gör uppföljningar av sjukdomens utveckling hos patienter. Ett annat uppdrag är att ge vägledning och stöttning till verksamheter där det bor personer med demenssjukdom.
– Ett annat uppdrag är utbildning. Vi ska vara en kunskapsmotor inom demensvården, säger Lena.
– Undersköterskorna på Demenscenter samverkar med regionen när det gäller personer som har svåra beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom. Vi hjälper till med att implementera bra arbetssätt i verksamheterna, säger Kerstin Angvik, specialistundersköterska.
Samma tak
För två och ett halvt år sedan samordnades flera verksamheter inom demensvården under ett tak. Idag sker de flesta besöken hemma hos personen med demenssjukdom, men när Demenscenter får nya större lokaler så kommer man ha möjlighet att ta emot besök i egna lokaler. Man vill också ha möjlighet att ta emot anhöriga.
– Vi vill bland annat ha en öppen verksamhet där vi kan ta emot både anhöriga och patienter. Det kan fungera som en sluss för patienter in mot en ordinarie dagverksamhet, säger Lena.
Bäst
Demenscenter vill vara bäst i landet och sneglar bland annat på Skåne som är en av de främsta i landet när det gäller demensvård.
– Vi vill haka på, säger Lena.
Demenscenter få 4,6 miljoner för år 2022 och 4,6 miljoner för år 2023. Visionen är att Linköping ska bli en ledande kommun i Sverige inom denna typ av vård. Demenscenter har många saker de vill göra för pengarna och en del av arbetet är redan påbörjat.
Listan på sådant som ska utvecklas är lång. Ett av områdena som ska förbättras är hur man arbetar med yngre personer med demenssjukdom
– Vi har ett 25-tal personer i gruppen för yngre personer med demenssjukdom. Den yngsta är född 1970. Deras behov skiljer sig från de äldres behov. De kan exempelvis vara yrkesverksamma. När det gäller yngre personer med demenssjukdom fokuserar man mer på situationen för hela familjen.
Utbyta erfarenheter
Tillsammans med dagverksamheterna vill Demenscenter vara med och utveckla verksamhetens innehåll och utbud av aktiviteter. Demenscenter vill också skapa ett nätverk där personal på dagverksamheterna kan mötas för att utbyta erfarenheter och ideer. Demenscenters erfarenhet är att dagverksamheten behöver anpassa mer efter olika målgrupper.
– Behoven kan se otroligt olika ut, säger Lena.
– Dagverksamheterna har två uppdrag, det ena är att erbjuda meningsfulla aktiviteter det andra är att ge avlastning för anhöriga, säger Kerstin.
Utrikesfödda
Ett annat område som Demenscenter vill utveckla är arbetet med utrikesfödda personer. Demenscenters upplevelse är att många utrikesfödda personer avstår insatser från kommunen på grund av kulturkrockar och språkbarriärer.
– Det blir en ojämlik vård när informationen inte är anpassad efter den som ska ta emot hjälpen. Många vill inte ta emot hjälp som de har rätt till, säger Lena.
Informationstexter och filmer på andra språk kommer därför att tas fram. Informationen nås via en I-pad som personalen tar med sig när de träffar personen med demenssjukdom och dennes anhöriga.
Några av många andra saker som man också kommer att utveckla är:
-
att öka den digitala tillgängligheten så att personen med demenssjukdom och dess anhöriga kan träffa personal från Demenscenter online.
-
att informera och implementera den digitala utbildningen i demensvård som finns i Evikomps lärplattform
-
att genomföra en enkät riktad till personer med demenssjukdom och anhöriga om hur de upplever det stöd som kommunen erbjuder i syfte att svara upp till de behov som erferfrågas samt att finna fler utvecklingsområden inom demensvården..