Hoppa till huvudinnehåll

Nu är badsäsongen här!

4 juni 2024 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu är sommaren och värmen här på riktigt, med det kommer också en längtan efter ett dopp i det blå. I Linköping finns hela 22 olika sjöbad som driftas av kommunen. Hur många hinner du besöka i sommar?

I driftansvaret innefattas kontroll av badplatsen, iläggning av bryggor och stegar, tömning av sopor, städning och underhåll av toaletter och hantering av felanmälningar. 

– Det har varit mycket arbete inför att badsäsongen startar, utöver iläggning av bryggor och stegar kontrolleras alla badplatser för att vara säkra och redo tills badgästerna börjar rulla in. Kontrollen innebär att stranden ses över och en dykare undersöker botten. I samband med detta kontrolleras även vattenkvaliteten, säger Niclas Alsö, driftansvarig för sjöbad på Linköpings kommun.

Han fortsätter:

– Vårens höga vattenstånd har gjort att några av badplatserna inte hunnit bli helt färdiga inför att badsäsongen officiellt startade den 15 maj. Det kan till exempel handla om att vi inte hunnit lägga i alla bryggor eller röja stränderna ordentligt efter vintern. Men vi jobbar så snabbt vi kan för att alla badplatser ska bli helt ordninggjorda. 

Kontinuerliga vattenprover

  Utöver den årliga besiktningen innan badsäsongen startar tas vattenprover på samtliga badplatser kontinuerligt under sommaren. Normalt tas två till tre prover per säsong, i samband med provtagningen ses även förekomsten av alger över. Om någon badplats visar sig ha otjänligt vatten skyltar kommunen om detta på platsen. Samtliga provresultat publiceras löpande på Havs- och vattenmyndighetens webbsida.  

Temperaturmätning

Vid 13 av de 22 badplatserna mäts vattentemperaturen löpande, mätresultaten finns att se i Linköpings karta.

Badplatser för alla

Alla har vi säkert vår egna favoritbadplats, men Niclas Alsö uppmuntrar till att våga testa att vidga sina vyer lite:

– Linköping är en kommun med många fantastiska badalternativ, både nära stan och för den som vill komma lite längre ut på landet. Det finns även flera badplatser som är tillgänglighetsanpassade. 

Han slår även ett slag för att kombinera badet med andra aktiviteter:

–  Det finns mycket att upptäcka precis kring husknuten och gillar man att bada behöver inte resan bli särskilt lång. Här och där går det dessutom att kombinera badandet med loppisbesök, restauranglunch, glass eller något spännande kulturevenemang.

Ingen kommunal badplats i Svartåfors

Efter förra årets badsäsong löpte det dåvarande arrendeavtalet för badplatsen i Svartåfors ut. Kommunen och markägaren har sedan dess försökt komma fram till ett nytt avtal men nu har kommunen valt att avsluta förhandlingarna.

– Det är viktigt att vi som kommun har likvärdiga ersättningsnivåer för alla markägare som vi arrenderar mark av, vi har inte kunnat komma fram till ett sådant avtal i Svartåfors för den här säsongen. Därför kommer kommunen inte driva någon badplats där i år, säger Niklas Engström, avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen på Linköpings kommun.

Badplatsen i Svartåfors är en av de badplatser som varit tillgänglighetsanpassade. Kommunen ser nu över möjligheten att använda utrustningen på någon annan badplats redan under den här badsäsongen.

Hitta badplatser via Naturkartan

Alla kommunens badplatser finns inlagda i Naturkartan. Där kan man även se vilka faciliteter som finns tillgängliga vid respektive badplats samt vilka bad som är tillgänglighetsanpassade.

  Läs mer om kommunens sjöbad på webben:

Senast ändrad den 4 juni 2024

Senaste nytt

Fyrverkeri i centrala Linköping den 27 juli
“Det jag gör resulterar i något”
Satsning ska få fler att utvecklas inom vården
Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande