Hoppa till huvudinnehåll

Nu är centrala kajen renoverad

5 juli 2023 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ännu en etapp av kajrenoveringen längs Stångån och Kinda kanal är färdig och strandpromenaden i höjd med Ådalaparken är återigen öppen.

Kajen mellan Drottningbron och Tinnerbäckens utlopp på Stångåns västra sida har renoverats.

I slutet av sommaren 2022 påbörjades ombyggnad och renovering av kajen mellan Drottningbron och Tinnerbäckens utlopp på Stångåns västra sida. Därmed stängdes även delar av strandpromenaden av i omgångar och framkomligheten längs med Stångån begränsades.

Men nu är arbetet avslutat och det är återigen fri framkomlighet över Tinnerbäcken och på gång- och cykelvägen längs med kanalen. Den cirka 125 meter långa kajsträckan har renoverats och förstärkts och även gångstråket har fått sig ett ansiktslyft. Till exempel har några nya träd planterats.

– Kajrenoveringen för den här delsträckan har gått bra och hela projektet går enligt tidsplan, säger Joacim Gustavsson, projektledare på Linköpings kommun.

Några nya träd har planterats längs med strandpromenaden vid Ådalaparken.

Projekt över lång tid

Stångån och Kinda kanal är en viktig del av Linköping, både kulturhistoriskt, som naturvärde och för rekreation. Kajen längs med Stångån i innerstaden är byggd med olika byggtekniker och material och har fungerat i över 100 år, men är i behov av renovering.

Arbetet med att säkra kajen och bygga ännu tryggare och mer tillgängliga miljöer är ett projekt som sträcker sig över lång tid. Det påbörjades så smått redan 2015 med en kortare sträckning i närheten av Tinnerbäckens utlopp (Vedgårdskajen). Under 2014-2017 genomfördes en omfattande utredning där kajen undersöktes med dykningar i vatten och provtagningar på land hela sträckan från E4:an i norr till Braskens bro i söder. Projektledare Joacim Gustavsson har greppet och vet precis hur kajen mår.

Både kaj och strandpromenad har fått sig ett ansiktslyft.

Det mesta är klart

– Vi har tagit fram en strategisk utbyggnadsplan med prioritering så att vi renoverar de sträckor som behöver det allra mest först och som minimerar störningarna för de som rör sig runt Stångån. Det handlar om att säkerställa kajens konstruktion, både när det gäller pålade delar och det som står direkt på Stångåns botten så att kajen står stadigt i minst 80 år till, säger Joacim Gustavsson.

Det mesta av arbetet i det enorma projektet är nu klart. Många delsträckor är permanent åtgärdade och vissa är temporärt förstärkta för åtminstone 15-20 år framåt, bland annat för att prioritera värdefulla befintliga träd i och intill kajen. Det är kopplat till den biologiska mångfalden både på land och i vattnet intill kajen.

Nu ska kajen stå stadigt i minst 80 år till.

"Gått bra sedan start"

En del arbete återstår dock. Tre mindre delsträckor, vid Tullbrons västra ände mot Stångebrobron, kommer renoveras inom fem år. Även Pumpbron kommer att behöva bytas ut inom fem år.

– En sträckning, mellan Kallerstadsbron och Nykvarns sluss, vill vi vänta med på grund av Ostlänken-projektet – men vi har den under observation. Och sedan ska de temporärt förstärkta sträckorna åtgärdas så småningom, från år 2035-2040 då projektet ska vara helt avslutat. Men från år 2024 anses kajen vara säkerställd, säger Joacim Gustavsson.

– Om jag får säga det själv så har detta stora och komplexa projekt gått väldigt bra sedan start. Vi har kontroll på 15 av 18 olika delsträckor i nuläget, där vi hittills har renoverat cirka 1600 meter samt förstärkt ungefär 800 meter av kajanläggningen sedan 2015. Och jag hoppas att det har avspeglats i direkt verkligt mervärde för Linköpingsborna i slutändan, säger Joacim Gustavsson.

Text och foto: Johan Hermansson

Senast ändrad den 5 juli 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut