Med lagen ska allmänna platser bli mer tillgängliga för personer som av olika skäl inte vill eller bör utsättas för tobaksrök. Lagen ska minska den sociala exponeringen och därmed avnormalisera rökning. Både cigaretter, snus och liknande produkter samt e-cigaretter och vattenpipor omfattas.
– Jag ser absolut fördelar ur ett hälsoperspektiv på sikt, säger Inger Alf Johansson, avdelningschef på Miljökontoret på Linköpings kommun.
När lagen träder i kraft blir det förbjudet att röka utomhus i anslutning till kollektivtrafik, restauranger och servering, vid idrottsplatser och lekplatser samt vid entreér till myndighetslokaler och offentliga lokaler.
Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger eller på annan grund disponerar över en lokal eller ett område utomhus. Man ska därför vända sig direkt till den ansvariga verksamheten om man ser brister.
– Det är Bygg- och miljönämnden som är kommunens tillsynsmyndighet enligt tobakslagen, i förlängningen Miljökontoret. Till att börja med har vi jobbat mycket med att sprida information till de som är berörda. Vi kommer i första hand att göra kontroller om det kommer in klagomål, säger Inger Alf Johansson.
I Linköpings kommun tillämpas rökfri arbetstid. Det innebär att ingen ska utsättas för tobaksrök på sin arbetsplats eller i omedelbar anslutning till sin arbetsplats.
Text: Sofie Berlin