Han skämtade när han sa det där om grå kostym. Det klädesplagg han skulle använda som symbol är i stället ”En skjorta i rosa med uppkavlade ärmar”. I den bilden finns villigheten att kavla upp ärmarna för att ta tag i saker och en stark kontrast till det grå.
Väldigt driv
Anders bild är att det finns ett väldigt driv och bra kompetens hos dem han möter i kommunen.
- Jag är positivt överraskad av detta och jag möter det överallt, säger Anders. Anders Fernemark har bara varit på plats i två månader när vi träffas. Nu har det gått fyra månader sedan han började i Linköpings kommun. Det har inte varit helt okomplicerat för honom att lära känna de tio personer han är chef över.
– Det har varit en utmaning eftersom alla, utom jag, jobbar på distans varannan dag. Vi har fått anpassa oss efter det här och lära känna varandra efter hand.
Stångåstaden
Anders kommer från en tjänst på Stångåstaden där han var ansvarig för trygghet och säkerhet. Han har tidigare också arbetat som yttre befäl inom polisen med insatsledning och personalansvar.
Anders är 45 år. Han är gift, har två barn och en liten blandrashund. Familjen bor i en villa i Barhäll. När Anders ombeds berätta om sina styrkor så beskriver han sig som lugn, glad, positiv och lösningsfokuserad. Om han ska beskriva de egenskaper där han är svagare säger han att han har förbättringspotential.
– Jag tänker att jag kan bli bättre på allt.
Samarbete är viktigt för Anders Fernemark. Foto: Åke Karlsson
Svagheter
Anders ler, och det gör han ofta under vårt samtal. Jag tänker att det där svaret både kan vara ett sätt att slippa blotta svagheter och ett ärligt sätt att berätta att svagheter det har han, som alla. Men i det svaret finns också det positiva som Anders utstrålar, att saker går att lösa, att det inte behöver vara på ett visst sätt för alltid. Han håller med om min tolkning.
Gubbnivå
Fritiden innehåller mycket träning. Anders tränar någonting varje dag; bandy, löpning och styrketräning, men allt är på ”gubbnivå”. Han är tränare för sonens fotbollslag i Gottfridsberg och han försöker också hänga med i dotterns aktiviteter. Men fritiden går också åt till att arbeta med hus, tomt och bil. Ren avkoppling kan vara att läsa en bra bok, titta på en film eller följa en serie som ”Game of thrones”.
Viktigaste
De viktigaste uppgifterna som säkerhetschef är att leda och samordna säkerhets- och trygghetsarbetet i Linköpings kommun. En konkret uppgift som ligger på hans bord just nu är att anställa fler kommunala ordningsvakter. Andes betonar att det är viktigt att göra en bra plan för verksamheten och att den är kopplad till en bra budget.
-Vi ska göra rätt saker och det är viktigt att hitta rätt metoder. Därför är omvärldsbevakning, som att följa forskningen viktigt, så att vi inte jobbar på ett sätt som inte är relevant.
Kriminalitet
Exempel på samhällsförändringar och problem som har diskuterats och beskrivit den senaste tiden är kriminaliteten i utsatta bostadsområden i Sverige.
Skäggetorp är exempel på ett område som också har pekats ut som ett särskilt utsatt område.
– Det är mycket gott i Skäggetorp med många bra människor. Området bjuder på mycket påverkan från andra länder till exempel genom sina butiker. Men här finns också problem med barn som inte går klart skolan och vuxna som är arbetslösa. Risken är att man hittar andra vägar som blir parallella. Det kan bli ett eget parallellt samhälle. Vi jobbar i samverkan med detta. Det finns absolut hopp om att detta går att vända.
Samarbete
Anders pekar på samarbete som en mycket viktig faktor för att lösa olika typer att problem. Ett sådant samarbete är (SMS) samordning mot segregation. -Kommundirektören har gett oss i uppdrag att jobba mer riktat mot segregation. Alla förvaltningar är inblandade i hur problematiken ska angripas och arbetet ska mynna ut i flera åtgärder.
Fastighetsägare
En grupp som är till stor hjälp när olika parter ska stämma av och få inblick i hur läget är i ett område är EST (Effektiv samordning för trygghet). Här ingår förutom Anders också fastighetsägare och polis.
– För mig är det viktigt att se till vad vi kan göra tillsammans i stället för att säga till varandra att det är ditt ansvar.
Text: Eva-Karin Strand Wåtz