Det förnyade systemet innebär att varningsnivå sätts utifrån vilka konsekvenser som vädret väntas få i ett visst område.
– Syftet med förändringen är att öka relevansen och kvaliteten i varningarna så att alla i samhället kan förbereda sig, till exempel inför ett snöfall, säger Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningsverksamhet.
Information om varningar
SMHI:s varningar publiceras på smhi.se och i SMHI:s väderapp. Information om varningar förmedlas också genom till exempel Sveriges Radio P1 och P4, och genom övrig rapportering i media.
I det förnyade systemet får varningarna nya namn och nya symboler. Klass 1-, 2- och 3-varningar upphör. Vädervarningarna benämns istället gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden.
En gul varning motsvaras inte av tidigare klass 1. Eftersom varningarna är baserade på konsekvenser betyder även en gul varning att enskilda och samhällsaktörer behöver förbereda sig.
Text och symbol
– Varningsnivå beskriver vi med text och symbol som har olika färg och form vilket kommer underlätta för personer med synvariationer, till exempel färgblinda. Gul varning är en cirkel, orange varning en romb och röd varning en triangel, säger Josef Runbäck, produktansvarig meteorologi, SMHI.
På SMHI:s webbplats kan du läsa mer om hur det förnyade systemet fungerar: