– När en och samma utförare har helhetsansvar för den äldres omsorg blir det lättare att utgå ifrån varje persons behov. Undersköterskor, sjuksköterskor och fysioterapeuter kommer att jobba tillsammans i team runt den äldre, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S).
Skjuter till mer pengar
Kortfattat innebär modellen att kommunen delas upp i geografiska områden där den som är utförare i området har helhetsansvar för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering och biståndsbedömda trygghetsboenden (nuvarande kommunala trygghetsboenden och servicehus).
– Förändringen innebär både att vi skjuter till mer pengar och att vi använder befintliga resurser smartare. Jag hoppas och tror att det kommer att märkas i vardagen för alla de som berörs av förändringen, säger Jonatan Hermansson (S).
Extra beredskap
I slutet av april förra året fattade äldrenämnden beslut om vilka utförare som ska ansvara för de geografiska områdena. Beslutet innebär att det är många brukare som nu på måndag får en ny utförare. Dock inte alla eftersom en del har kvar sin tidigare utförare beroende på var man bor.
– Förvaltningen och utförare har arbetat i ett införandeprojekt för att säkerställa att övergången blir så bra som möjligt för våra brukare och för medarbetare och vi har extra beredskap den 1 maj. Vi ser fram emot att tillsammans få utveckla äldreomsorgen genom den nya modellen, säger Lisa Nylund Kindefors, avdelningschef för Avdelning äldre på Social- och omsorgsförvaltningen i Linköpings kommun.
Berörda har fått information via brev och under våren har kommunen bjudit in till informationsträffar runt om i Linköpings kommun.
På kommunens webbplats finns information om förändringen och information om hur man som brukare eller närstående kommer i kontakt med utförare under 1 maj-helgen.
Text: Anna Frejd