Hoppa till huvudinnehåll

Nu lanseras Linköpings trygghetskarta

2 december 2021 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun arbetar aktivt med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder. Nu lanseras Trygghetskartan, en webbtjänst på linkoping.se där Linköpingsbor och besökare kan rapportera in platser där de känner sig otrygga.

På Trygghetskartan kan man markera platser som man upplever som otrygga.

Linköpings kommun har sedan en tid tillbaka ett ökat fokus på trygghet. Den nylanserade Trygghetskartan är en del av detta arbete. Syftet med Trygghetskartan är att Linköpingsbor och personer som besöker staden på ett enkelt sätt ska kunna rapportera in platser där de känner sig otrygga och välja anledning till att de upplever otrygghet just där.

Orsaker till otrygghet

Att man upplever en plats som otrygg kan bero på många saker, menar Elisabeth Lundqvist som är enhetschef på Park och natur i Linköpings kommun.

– Det kan exempelvis handla om att man upplever en plats som mörk, ödslig eller har skymd sikt. Men det kan även vara en folksamling som skapar otrygghet eller att det sker vårdslös körning på en förbjuden plats.

Direkta fel så som till exempel klotter, skadegörelser eller brister på vägar ska fortsatt felanmälas på Linköpings kommuns webbplats eller lämnas in som synpunkt till Kontakt Linköping.

Analys av synpunkter

De synpunkter som kommer in genom Trygghetskartan kommer att analyseras för att se om det finns flera synpunkter på en och samma plats eller om någon särskild orsak till otrygghet är vanligt förekommande. Även åldersgrupp och könstillhörighet på den person som rapporterar in i Trygghetskartan kommer att analyseras för att rätt åtgärder ska kunna vidtas. Dessa uppgifter är frivilliga att lämna. Samarbete sker sedan med kommunens säkerhetsenhet men även med polisen och de större fastighetsbolagen, för att tillsammans kunna genomföra lämpliga åtgärder.

Trygghetsskapande åtgärder

Synpunkterna kan sedan leda till att exempelvis bristfällig belysning åtgärdas, buskage röjs eller att ordningsvakter och fältverksamhet finns på platser som upplevs otrygga. Synpunkterna blir även ett viktigt underlag för den framtida planeringen av Linköping som stad.

– Genom Trygghetskartan hoppas vi få in värdefulla insikter som leder till att Linköpings kommun kan göra ännu mer träffsäkra trygghetshöjande åtgärder. Synpunkterna blir även ett viktigt underlag för att kunna planera vår stad på ett sätt som skapar trygghet, förklarar Elisabeth Lundqvist.

Text: Nora Bohlin 

Senast ändrad den 2 december 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut