Hoppa till huvudinnehåll

Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark

27 september 2023 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu påbörjas upprustningen av Järnvägsparken. En av de första åtgärderna är att beskära samt ta ner sjuka och svaga träd inför plantering av nya träd och växtlighet.

Illustration på vy mot parken från öster, mot Resecentrum. Plantering med körsbärsträd och vårlök bjuder in till parken. Illustration: AFRY

I snart 140 år har Järnvägsparken välkomnat Linköpingsbor och besökare till staden. Parken anlades som en entré till staden och en plats för vistelse.

Idag är parken sliten och dess träd mår dåligt. Under 2022 gjordes en bedömning av hur träden i parken mår och av deras förväntade kvarstående livslängd. Flera av parkens träd bedöms må bra och kunna leva i cirka 100 år till, medan ett fåtal har betydligt kortare livslängd på grund av till exempel skador. I upprustningen av parken värnar kommunen de träd vars förväntade livslängd är lång och träd med andra skyddsvärden. Enstaka träd har drabbats av sjukdomar eller skador och behöver därför tas ned.

Träd och blomsterprakt i varierande färg och form

I ett första steg ska parkens norra del rustas upp och bli en grön oas i staden. Järnvägsparken planerades från början utifrån det sena 1800-talets parkideal, med slingrande gångsystem mellan oregelbundna gräsytor och träd av varierande form, färg och växtsätt. Efter upprustningen kommer parken återigen att innehålla träd i varierande färg och form och blommande buskar och perenner. Ett tjugotal löv- och barrträd av flera olika sorter ska planteras, bara i den norra delen.

I nordöst mot stationen anläggs nya ljusa planteringar med vårblommande tokyokörsbär, cinnoberapel och pärlhägg tillsammans med tulpaner och narcisser. I sydväst mot S:t Larsgatan kommer befintliga stora lindar få sällskap av magnolior och små solitärer i vackra höstfärger. Vi kommer även att plantera träd som på sikt växer upp och ersätter dagens stora träd, såsom turkisk ek, silverlind, skogslönn med flera.

Den nya växtligheten ska bidra till en trygg, ordnad och trivsam park. Den ska även bidra till ett bra mikroklimat i staden. Att skapa ett bra mikroklimat innebär att man påverkar klimatet och förutsättningarna på platsen inom ett mycket begränsat område. Det kan till exempel göras genom att använda sig av skydd av större träd eller byggnader, eller att göra växtbäddar med särskilda förutsättningar att skapa goda miljöer både för vegetation och människor. Att påverka platsens mikroklimat innebär till exempel att medvetet utveckla platser med skydd från vind, sol eller skugga för både växter och människor.

Trygghet, grönska och trivsel

Järnvägsparken ska både vara en trygg och trevlig plats att vistas på för stadens invånare och en välkomnande passage mellan resecentrum och stadskärnan.

– Jag ser fram emot när Järnvägsparken återigen är en paradpark för Linköping - en trygg, grönskande och trivsam plats som uppskattas av Linköpingsbor och besökare. Att våra parker och utemiljöer är omhändertagna betyder mycket för vår känsla av trygghet och trivsel när vi rör oss i staden, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Med upprustningen vill Linköpings kommun skapa en tryggare och trivsammare plats samt stärka parkens karaktär och funktion för framtida generationer. Efter upprustningen kommer parken delvis spegla 1800-talets parkideal samtidigt som den är anpassad efter och utformad för nutida och framtida behov.

Hur Järnvägsparken ska komma att se ut framåt. Illustration: AFRY

Järnvägsparkens norra del - så här blir den

Förutom nya träd och blommor ingår följande delar i upprustningen av parkens den norra del:

  • Vägnätet för gående förbättras och utökas så att fotgängare kan röra sig i fler delar av parken, vilket kan bidra till ökad trygghet och trivsamhet.
  • Cykelstråken ska rustas upp
  • Uppdelningen mellan gång- och cykelbanor blir tydligare genom separerade fält.
  • Fler sittplatser ska skapas i parken, för att fler människor ska röra sig och vistas i fler delar av parken.
  • Fontän och konstverk ska rustas upp
  • Belysning ska förbättras och utökas till fler delar av parken för att bidra till en bättre upplevd överblickbarhet kvällstid och en större upplevd trygghet.

Förändringarna ska bidra till trygghet, trivsamhet och överblickbarhet.

Järnvägsparken är viktig i framtidens Linköping

Parken kommer fortsätta att vara viktig för Linköping även när den nya tågstationen och Ostlänken står färdig. Den nya tågstationen i Steninge kommer att ligga i S:t Larsgatans förlängning. Det innebär att S:t Larsgatan kommer att utgöra ett huvudstråk genom staden. Järnvägsparkens placering mellan city och det nya stationsområdet gör den till en viktig plats på väg till eller från stationen, för möten och för rekreation under lång tid framöver.

Upprustningen sker i två etapper

Upprustningen av Järnvägsparken är uppdelad i två etapper. Den första etappen består av parkens norra del. Den kommer att stå klar i juni 2024.

Etapp 2, som består av parkens södra del, planeras att påbörjas under 2026. Den södra delen av parken ska innehålla lekytor, vilket kommer att göra parken till en välkomnande plats även för barn. Även i den södra delen ska gångnätet förbättras och utökas så att fotgängare rör sig i fler delar av parken. Förhoppningen är dessutom att parken på sikt även ska kunna innehålla någon form av publik verksamhet, som till exempel ett café. Upprustningen av hela Järnvägsparken är förhoppningsvis klar under 2028.

Parken kommer att rustas upp i två etapper. Illustration: AFRY

 

Senast ändrad den 27 september 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut