Hoppa till huvudinnehåll

Nu tänds julbelysningen

23 november 2022 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
På fredag tänds kommunens julbelysning. I dessa tider med befarad elbrist under vintern sker det i något begränsad omfattning jämfört med förra julen.

– Att lysa upp stan i juletider betyder mycket för trivselfaktorn, men när alla i samhället uppmanas att minska sin elförbrukning så behöver vi i kommunen också ta vårt ansvar. Därför blir det inte riktigt lika omfattande som förra julen, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare.

Kommunens julbelysning består av energisnåla led-lampor, så elförbrukningen är inte hög. Med något färre juldekorationer minskas energibehovet med ungefär 13 procent, vilket är mindre omfattande än de planer som presenterades tidigare under hösten.

Symbolisk karaktär

– Vi har fått till oss från de som driver butiker i innerstan hur mycket julbelysningen betyder för julhandeln, och eftersom elbesparingen till stora delar är av symbolisk karaktär så har vi hörsammat deras önskemål, säger Liselott Johansson.

Konkret handlar det bland annat om att det inte blir någon julbelysning längs S:t Larsgatan, Repslagaregatan, och högst upp på Storgatan. Det blir en större belyst gran på Farbror Melins torg, men de mindre granarna som har stått där tidigare jular kommer inte att monteras upp. Julbelysningen är tänd 25 november till 16 januari. 

Minskad utomhusbelysning

Från och med 1 december utökas kommunens åtgärder för att minska elförbrukningen. Då kommer utomhusbelysningen i kommunen tändas något senare på eftermiddagen och släckas något tidigare på morgonen.

Det innebär att gatlamporna tänds ungefär 20 minuter senare än vanligt när det skymmer på eftermiddagen, och på motsvarande sätt släcks belysningen ungefär 20 minuter tidigare när det ljusnar på morgonen. Förändringen beräknas minska kommunens elförbrukning med 280 MWh (vilket är 280 000 kilowattimmar) från 1 december till och med 31 mars.

– Det handlar inte om någon stor förändring för Linköpingsborna, men det ger en stor minskning på elförbrukningen. Just den här nivån på belysning i utemiljön hade vi fram till 2017. Då justerade vi lite på ljustiderna för att öka trivselfaktorn på morgonen och kvällen, men vi bedömer inte att den här förändringen ska påverka tryggheten eller säkerheten i vår stad, säger Ulf Johansson-Lorin, verksamhetsstrateg på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fler åtgärder på gång

1 december släcks också delar av stadens dekorativa belysning med anledning av elbristen. Det handlar om cirka 10 platser runtom i kommunen, bland annat längs stångåstråket och i Lektorshagen. Även denna åtgärd är planerad att pågå till 31 mars.

Kommunen har arbetat i många år med att byta ut både armaturer och lampor till moderna och energisnålare alternativ. Nu utökas takten i det arbetet, som kommer att pågå successivt under hela vintern. Den besparingen på el kommer att märkas av fortsättningsvis.

Läs mer om hur du kan bidra till minskad elförbrukning i länken nedan. Där finns också information om andra åtgärder som kommunen genomför. Varje kilowattimme räknas.

Text: Björn Öberg

Senast ändrad den 23 november 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut