– Det finns ett stort behov av att utveckla kommunens interna säkerhetsarbete. Vi behöver säkerställa att vi följer lagstadgade skyldigheter och externa krav. Den nya organisationen gör det möjligt för oss att se till att kommunens riktlinje för intern säkerhet efterlevs, att vi gynnar en sund säkerhetskultur och att det systematiska arbetsmiljöarbetet ges bättre förutsättningar, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).
Tre nivåer
Den nya säkerhetsorganisationen är uppdelad i tre nivåer: strategisk, taktisk och operativ. Den strategiska nivån leds av säkerhetschefen tillsammans med säkerhetsstrategerna på Kommunledningsförvaltningen.
På den taktiska nivån finns säkerhetssamordnare, som är en helt ny funktion på varje förvaltning. Deras uppdrag är att vara kontaktperson och samordna säkerhetsarbetet på förvaltningen, samt ingå i kommunens nya säkerhetsforum.
På den operativa nivån finns säkerhetsombud som bland annat ansvarar för riskanalyser i den egna verksamheten. Funktionen har även funnits tidigare, men får ett förändrat uppdrag i och med den nya organisationen.
Planera, samordna och följa upp
– Målet med den nya säkerhetsorganisationen är att vi ska bli mer säkerhetsmedvetna och öka vår förmåga att förebygga och hantera oönskade händelser, samt skydda egendom, människor och miljö. Dessutom ska vi bli bättre på att planera, samordna och följa upp säkerhetsarbetet, säger säkerhetschef Anders Fernemark.
– Våra medarbetare är en förutsättning för kommunens framgång, därför behöver vi ta vårt arbetsgivaransvar och investera i säkerhet så att alla kan känna sig trygga på arbetet. Vi upprättar en säkerhetsorganisation inom kommunen med syfte att stödja ansvariga chefer att aktivt och systematiskt undanröja hot, förebygga risker och genom en god planering minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet och egendom, säger Denisé Cassel (KD), kommunalråd med ansvar för personalfrågor.
Säkerhetsarbetet på skolorna stärks
Det förändrade läget i Linköping återspeglas också i skolorna. Just nu pågår en säkerhetsinventering av lokalerna på Birgittaskolan och Anders Ljungstedts gymnasium för att säkerställa en trygg arbetsmiljö och skolmiljö. För att bättre kunna hantera den nya uppkomna situationen behöver skolorna också personal med kompetens att jobba med elever som har en tuff social situation och som är insatt i de förutsättningar och utmaningar som det innebär.
– Om det otänkbara händer måste skolan ha beredskap. Det finns i dag ett behov av kompetens kring säkerhet och krisberedskap. De signaler vi fått är att det här stödet är välkommet, säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd med ansvar för utbildning.
Avtal med Lejonfastigheter
Kommundirektören får även ett uppdrag att teckna ett avtal med Lejonfastigheter om att köpa en säkerhetssamordnartjänst. Tjänsten ska ha ett samordningsansvar för riskhantering samt fysisk och teknisk säkerhet. Dessutom inrättas två nya tjänster på Säkerhetsenheten som ska jobba med bakgrundskontroller och administration, eftersom arbetet med kommunens krigsorganisation ställer nya krav på verksamheten.
Kostnaden för den nya säkerhetsorganisationen uppgår till totalt 10,5 miljoner kronor per år. Den nya säkerhetsorganisationen ska implementeras under 2022.