Hoppa till huvudinnehåll

Ny IOP ger mentorskap för särskilt begåvade elever

16 december 2021 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Idag fattade barn- och ungdomsnämnden beslut om ett nytt Idéburet offentligt partnerskap (IOP) som framför allt kommer att innebära att särskilt begåvade elever erbjuds mentorskap och möten med forskare, universitetsstudenter och experter inom olika ämnesområden.

Särskilt begåvade elever ska få möjlighet till mentorskap. Foto: Mostphotos

Enligt Skolverket kan fem procent av eleverna räknas som särskilt begåvade. Dessa elever behöver många gånger helt andra utmaningar än sina klasskamrater, utmaningar som motsvarar deras kunskapsnivåer. De behöver lära och diskutera på sin nivå och de behöver mötas med respekt och acceptans utifrån sina förutsättningar och behov. Det är inte alltid lätt att identifiera en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan, för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära.

Ökar självförtroendet

Den nystartade Linköpingsbaserade ideella föreningen Mentorskap för särbegåvade (MFS) erbjuder just stöd och mötesplatser för särskilt begåvade barn och ungdomar. Föreningens mål är att ge särskilt begåvade elever möten och stimulans som ska bidra till självförtroende, intellektuell utveckling och framtidstro.

– Särskilt begåvade barn behöver andra intellektuella utmaningar inom skolan för att få rätt förutsättningar till lärande. Vi som kommun har ett ansvar för våra skolelevers inlärning och det är glädjande att kunna erbjuda särskilt begåvade barn en möjlighet att få utvecklas även utanför den ordinarie skolverksamheten, säger Åsa Strömberg, elevhälsochef.

Möta experter och varandra

Att Linköpings kommun nu kommer att ingå en IOP med MFS kommer att bidra till att särskilt begåvade elever ges möjlighet till stimulans och utmaning i sitt lärande. Detta ska ske genom att ge de särskilt begåvade eleverna ges tillgång till regelbundna mötesplatser med varandra, forskare och universitetsstudenter och experter inom olika ämnesområden. Mötesplatsernas innehåll riktar sig till och anpassas för elever med särskild begåvning men är öppen för alla elever i kommunala och fristående grundskolor i Linköping. Mötesplatserna ska förläggas under terminstid men efter skoltid.

– Vi kan på det här sättet erbjuda en miljö som komplement till skolans verksamhet för att ge särbegåvade barn stimulans och förebilder. Genom att teckna en IOP med MFS skapar vi bättre förutsättningar för särbegåvade barn i Linköpings kommun, säger Erik Östman.

En IOP bygger på att bägge parter är med och finansierar föreningens åtaganden. Enligt överenskommelsen ska Linköpings kommun svara för totalt 92 tkr för partnerskapsperioden 2022.01.01 – 2022.12.31, vilket ryms inom barn- och ungdomsnämndens internbudget och finansieras av ett extra statsbidrag. Mentorskap för särbegåvade bidrar bland annat med lokal, administration, planering och mötesmentorer till ett värde av totalt 184 tkr under partnerskapsperioden.

 

Senast ändrad den 17 december 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut