20 sjöbad
Inom Linköpings kommun finns det 20 sjöbad som kommunen hanterar. I den hanteringen ingår kontroll av badplatsen, iläggning av bryggor och stegar, tömning av sopor och toaletter och att hantera felanmälningar.
Kontroll av badplatsen
Varje år innan badsäsongen börjar så kontrolleras badplatsen. Det innebär att stranden ses över och en dykare kontrollerar botten. Även vattenkvaliteten kontrolleras (mer info nedan).
Iläggning av bryggor och stegar
Bryggor och stegar finns tillgängliga från 15 maj till 15 september.
Badplatser med ramp
På följande badplatser finns möjlighet att använda ramp för att ta sig i och ur vattnet:
Viggeby (vid sjön Järnlunden)
Svartåfors (Mjöletorpsjön/Svartån)
Handikapptoaletter finns på flera badplatser och finns sökbart under respektive badplats.
Felanmälan
Under sommaren är det många som besöker badplatserna och det kan hända att saker behöver rapporteras in. Felanmälan görs direkt till ansvarig utförare, information till rätt utförare finns på hemsidan. Man kan även ringa Kontakt Linköping via 013-20 60 00. Är ärendet av akut karaktär så hänvisas till 112.
Badtemperatur
Flera av våra sjöbad är försedda med sensorer som mäter vattentemperaturen, se aktuell temperatur via länken nedan.Temperaturmätningar görs under badsäsong 15 maj till 15 september. Följande bad har temperaturmätning:
Sandvik/Roxen
Ljungbadet/Ljungsjön
Bergsbaden/Roxen
Svartåforsbadet/Mjöletorpsjön
Johannelundsbadet/Stångån
Hjulsbro/Stångån
Bankekind/Svinstadsjön
Sturefors/Stångån
Bestorp/Stora Rängen
Västerbybadet, Lilla Rängen
Brokind/Lilla Rängen
Viggebybadet/Järnlunden
Amundebobadet/Amundebosjön, Ulrika
Hultabadet/Järnlunden
Vattenkvalitet och badvattenprover
Inför varje badsäsong besiktigas samtliga badplatser av dykare. Vattenprover tas kontinuerligt under badsäsongen. Den senaste klassificeringen som badplatsen fått kan du se i länken här under.
Om någon badplats har otjänligt vatten, skyltas detta på plats.
Vid kommunens badplatser genomförs badvattenprover, normalt 2-3 gånger per säsong. Vid badplatserna i sjön Roxen och i Stångån genomförs 3 prover per säsong och vid övriga bad 2 gånger per säsong. Det första provet tas i början av sommarsäsongen, det andra under högsäsong och det tredje under andra halvan av badsäsongen. I samband med provtagningen görs en okulär besiktning vad gäller förekomsten av alger.
Provtagningsresultatet kan visa Tjänligt, Tjänligt med anmärkning och Otjänligt. Om provet visar otjänligt eller tjänligt med anmärkning tas omprov så snart som möjligt. Omprov tas sedan kontinuerligt tills dess att man får ett prov utan anmärkning. Om provresultatet är otjänligt sätts en skylt upp vid det aktuella badet.
Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för att vattenprover görs på de kommunala sjöbaden.
Vad visar kommunens vattenprover
I vattenprovet analyseras E. coli och Intestinala enterokocker. De här bakterierna skall normalt inte finnas i våra badvatten och indikerar fekal påverkan från människa eller djur, till exempel via avlopp, naturgödsel eller fågelbajs. Förekomst av E. coli och Enterokocker innebär därför ökad risk för vattenburen smitta. Det betyder att det då finns risk för andra bakterier, parasiter eller virus som man kan få i sig om man sväljer vattnet.
Vad gäller förekomsten av alger tas inte några prover. Kommunen har ingen skyldighet att ta några prover vad gäller alger, men en skyldighet att göra en okulär besiktning och bedöma om badvattnet har förekomst av algblomning eller inte.
Uppgiften om förekomst av algblomning eller inte är förstås färskvara och gäller endast den dag som vattenprovet togs.
Hundar och alger
Under badsäsongen och sommarhalvåret finns inget förbud mot att ta med sin hund till kommunens allmänna badplatser men hundar ska, enligt lokala ordningsföreskrifter, hållas kopplade. Hunden ska även vara kopplad i vattnet och det är lämpligt att man håller sig till badplatsens ytterområde.
Man får enligt allemansrätten låta sin hund bada vid de vattendrag eller badplatser som inte räknas som offentliga platser, förutsatt att föreningar eller campingar inte har egna regler. Som hundägare har man eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för den specifika platsen.
Om det inte handlar om ett kommunalt sjöbad utan ett bad som ägs (ett långvarigt arrendeavtal är att betrakta som ägande), sköts och underhålls av en förening/samfällighet så har den aktören alltså rätt att sätta upp sina egna regler.
För en en hund kan alger vara förenat med livsfara. Om en hundägare är osäker på om vattnet är algfritt eller inte, är rådet, håll hunden borta från vattnet.
Parkering
Parkering vid badplatser ska göras vid anvisad parkeringsyta. Du som besökare ansvarar för att följa gällande trafikregler. Du måste parkera så att det inte stör trafik, begränsar framkomlighet för utryckningsfordon eller markägare. Allvarliga trafiksituationer hänvisas till Polisen.
Simskola vid sjöbad
Kommunen anordnar inte simskolor. Det finns föreningar som anordnar simskola vid vissa sjöbad under vissa år. Här under ser du var de finns.