Hoppa till huvudinnehåll

Ny modell för vård och omsorg införs

26 januari 2023 | Arbete, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vi har tidigare berättat att Linköpings kommun ska satsa på områdesbaserad vård och omsorg i hemmet. Omställningen till den nya arbetsmodellen börjar i mars 2023 och ska vara klar i maj 2023. Filmen beskriver hur områdesbaserad vård i hemmet kommer att fungera i Linköping.

Det nya arbetssättet ska öka patientsäkerheten och förhoppningsvis locka fler att arbeta inom sektorn. Foto: Mostphotos

Syftet med den nya arbetsmodellen är att bygga en jämlik vård och omsorg, med rätt kompetens och god kvalitet i hela kommunen. Med den nuvarande modellen har kommunens vård- och omsorgspersonal och personalen från de olika omsorgsföretag som kommunen anlitar, ofta uppdrag i samma stadsdelar och på samma gator. För att personalen ska kunna arbeta mer samordnat, effektivt och nära kommer nu kommunen att delas upp i sex vård- och omsorgsområden. I varje område kommer en och samma utförare ta ett helhetsansvar dygnet runt för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering och biståndsbedömda trygghetsboenden.         

"Ökad patientsäkerhet"

– Tanken är att det ska leda till ökad patientsäkerhet och förbättrad kvalitet på insatser för den enskilde i och med att en och samma utförare ska ha helhetsansvar dygnet runt i sitt område. De biståndsbedömda trygghetsboendena kommer spela en central roll som träffpunkter med lunchservering och hälsofrämjande aktiviteter för alla i området. Vi vill involvera dem som kommer till verksamheterna genom att främja individens nytänk och kreativitet för att öka känslan av delaktighet, säger Angelica Freeman, projektledare Social- och omsorgsförvaltningen.

Biståndsbedömt trygghetsboende innebär att en brukare har en egen lägenhet i en gemensam byggnad med gemensamhetslokaler och lunchservering. Att det är biståndsbedömt innebär att man måste ansöka om insatsen hos biståndshandläggare och för att få ett beslut behöver den enskilde uppfylla vissa krav.

Närmare samarbete kollegor emellan

En förhoppning är också att införandet av arbetssättet ska leda till att fler blir intresserade av att arbeta inom sektorn. Målsättningen är att personalen, indelade i multiprofessionella team, ska ha snabbare kontaktvägar samt tätare och närmare samarbete kollegorna emellan. Det ska ge utrymme för kompetensutveckling genom erfarenhetsutbyte och kollegialt lärande. 

– Vi tror att det här kommer medföra bättre kvalitet för alla involverade. Linköpings kommun är allra först i Sverige med att införa en sådan här modell i en stor kommun, det är vi stolta över, avslutar Angelica Freeman. 

Text: Sofie Berlin

Senast ändrad den 27 januari 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut