Hoppa till huvudinnehåll

Ny satsning ska avlasta chefer inom omsorgen

24 januari 2023 | Arbete, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Behovet av fler medarbetare inom omsorgen är stort. För att avlasta chefer görs nu rutinen för bland annat grundbemanningen om. Från och med februari kommer bemanning och schemaläggning samt bokning av timavlönade att skötas centralt.

"Vi har en enorm styrka i vår storlek på organisation som vi inte har nyttjat", säger Sonja Erlandsson, utförardirektör, Linköpings kommun. Foto: Jeppe Gustafsson/Victoria Khatib, Scandinav

När Sonja Erlandsson tillträdde som direktör för förvaltningen Leanlink i Linköpings kommun i april 2021 hade hon ett tydligt uppdrag: att säkra kompetensförsörjningen. Det vill säga få fler att arbeta inom omsorgen och samtidigt behålla befintliga medarbetare. Att stärka kompetensförsörjningen är inget unikt för Linköping

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) ökar antalet sysselsatta på arbetsmarknaden endast med 169 000 personer fram till 2031. Välfärden skulle behöva 54 procent av dessa personer. Problemet är att Svenskt Näringsliv beräknar att de behöver 70 procent av den tillkommande arbetskraftsökningen samtidigt som försvarsmakten skulle behöva 64 procent, vilket är ett pussel som inte går ihop. Ett annat sätt att uttrycka det är att över hälften av alla elever i alla våra gymnasieklasser skulle behöva välja ett yrke inom vård, stöd och omsorg och störst är behovet inom äldreomsorgen. 

Central bemanning

Ett steg för att stärka kompetensförsörjningen i Linköpings kommun är att centralisera arbetsuppgifter såsom schemaläggning, lönehantering och bemanning för alla medarbetare inom våra dygnet runt-verksamheter samt all hantering av timavlönade.

Den praktiska hanteringen av timavlönade har hittills hanterats olika inom Leanlink. LSS Funktionsstöd har sedan slutet av 2011 en central bemanningsenhet, där även Råd och stöds korttidsbemanning ingår. Inom äldreomsorgen har hanteringen av timavlönade skett ute i verksamheten av respektive chef. Men från och med februari kommer detta alltså att skötas förvaltningsgemensamt.

– Det innebär bland annat att vi får jämnare grundbemanning ute i våra verksamheter. Idag kan vissa boenden ha tillgång till många fler vikarier än andra, vilket gör att schemaläggningen ser väldigt olik ut beroende på var i kommunen du arbetar, säger Charlotte Jönsson, som är chef över den nya enheten BAS.

Ny enhet från februari

BAS kommer att ansvara för bemanning, administration och schemaläggning och startar den 1 februari. Enheten är placerad inom avdelningen för HR-stöd och kompetensförsörjning i förvaltningen Leanlink. BAS kommer att bestå av två delar; planeringsservice som ansvarar för de som är tillsvidareanställda, lönehantering och schemaläggning, samt bemanningsservice som ansvarar för de timavlönade och har även ansvar för att tillsätta den oplanerade frånvaron. 

– Vi har inte gjort allt rätt förut och intentionen med den enhet jag ska leda nu är att säkerställa en likvärdig hantering av bemanningsplanering och att avlasta chefer i arbetet. Målet är att säkerställa att gällande lagar och avtal efterföljs samt att alla medarbetare har scheman som är hållbara i längden, säger Charlotte Jönsson. 

Den nya organisationen har medfört viss oro och fundering bland medarbetare och chefer - något som Sonja Erlandsson, direktör för Leanlink, väl känner till.

– En av förutsättningarna för att vi ska klara den här kompetensutmaningen är att vi gör det tillsammans. Jag hör, ser och vet att de förändringar vi gör just nu kan skapa oro och att en del medarbetare undrar, både för egen del och för sina kollegors skull, hur saker och ting ska bli. Det finns också de medarbetare som ser fram emot förändringarna och de åtgärder vi vidtar, och som ser att de kommer att bli hjälpta och avlastade. Vi har en enorm styrka i vår storlek på organisation som vi inte har nyttjat. Genom att ändra vårt arbetssätt skapar vi förutsättningar att öka kvalitén och kontinuiteten för våra brukare genom att höja grundbemanningen, minska övertidstimmar, minska antal timavlönade och minska delade turer, säger Sonja Erlandsson.

Chefer ska avlastas

Införandet av BAS ska bidra med att Leanlink ska kunna agera mer proaktivt med sin bemanning och arbeta för öka kvaliteten och kontinuiteten för Linköpingsbor som får stöd, vård och omsorg. Inom Leanlink ser man behovet av att arbeta likvärdigt genom att bemanna verksamheterna efter behov. 

– Målet med den nya organisationen är att chefers förutsättningar inom omsorgen ska stärkas och att tiden man lägger på bemanningsarbete, schemaläggning och det personaladministrativa arbetet ska minskas. Som stöd i arbetet med bemanningen kommer Leanlink att ha en bemanningshandbok som ska arbetas igenom och tas fram. Bemanningshandboken beskriver hur Leanlink arbetar med kompetensförsörjning på såväl kort och lång sikt. Det arbetet pågår men bemanningshandboken är inte fastställd än. Det pågår ett undersökningsarbete genom remisshantering i såväl chefs- och medarbetargrupper Syftet är att  medarbetare ska ges möjlighet att inkomma med synpunkter, vilka ska analyseras och inkluderas i riskbedömning innan det är aktuellt med förhandling med fackliga organisationerna, avslutar Charlotte Jönsson. 

Text: Maria Eriksson/Emmilie Engström

Vad är en bemanningshandbok?

Bemanningshandboken beskriver hur Leanlinks, vård, stöd och omsorgsförvaltning arbetar med kompetensförsörjning på såväl kort som lång sikt. Bemanningshandboken utgår ifrån gällande arbetsrättsliga lagar och avtal samt bemanningsbehov. Den innehåller styrning och tydliggörande av bland annat helgtjänstfördelning, antal arbetspass i följd, antalet timmar per arbetspass och fördelning av resurspass.

Vem ska använda handboken?

Alla medarbetare inom Leanlink, oavsett vilken roll, ska ha stöd av bemanningshandboken vad gäller bemanning, schemaläggning och administration.

Hur får jag möjlighet att ge synpunkter på bemanningshandboken innan den är fastställd?

Information om bemanningshandboken ska tas upp på varje APT och då har varje medarbetare möjlighet att ge sina synpunkter till närmaste chef. Det sker även via de fackliga organisationerna.

Kommer jag som medarbetare att behöva arbeta i olika områden/platser i större utsträckning nu än förut?

Grundprincipen är att varje medarbetare ska göra så mycket som möjligt av den totala arbetstiden på sin huvudsakliga enhet, men samtliga anställda ska vara beredda på att utföra arbete på fler än en enhet. De kriterier som är framtagna för att samplanera är, först inom chefens enheter, på enheter som ligger på samma plats eller liknande enheter inom samma geografiska område, enheter som kompetensmässigt är lämpliga att samplanera eller andra enheter där synergieffekter kan identifieras.

Kommer jag som medarbetare att få arbeta fler helger än förut?

Den vanligaste helgtjänstfördelningen inom Leanlinks dygnet runt verksamheter är två helger av fyra. Därav blir det ingen skillnad för de flesta. För alla dygnet-runt-verksamheter inom Leanlink ska samtliga medarbetare arbeta två helger av fyra under en fyra veckors schemaperiod. Finns inte behov på helgen på den egna enheten ska arbetstiden förläggas på annan enhet där medarbetaren har arbetsvana.

Kommer jag som medarbetare kunna påverka min arbetstid och vilka dagar jag vill arbeta?

Bemanning- och schemaläggningsprocessen ska alltid ske inom ramen för de lagar och avtal som reglerar området. Arbetet ska ske i dialog mellan chef och medarbetare. Alla medarbetare förväntas därför ha en grundläggande kunskap om bemanningsprocessen och det regelverk i form av lagar och avtal som styr arbetet. Medarbetaren ska, innan schema fastställs meddela alla eventuella förslag om ledighet såsom semester, planerad sjukfrånvaro (till exempel operationer), tjänstledigheter med mera i god tid innan schemat fastställs så att hänsyn till detta kan tas i schemaläggningsprocessen.

Vad innebär det här för mig som har Leanlink som utförare av hemtjänst eller om jag bor på ett av förvaltningens boenden?

För att uppnå god kvalitet är det avgörande att våra respektive målgruppers behov är i fokus när resurser fördelas. Vår målsättning är att tjänsterna utförs av medarbetare med rätt erfarenhet och kompetens och att detta gäller oavsett tid på dygnet eller dag i veckan.

Senast ändrad den 24 januari 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut