När Sonja Erlandsson tillträdde som direktör för förvaltningen Leanlink i Linköpings kommun i april 2021 hade hon ett tydligt uppdrag: att säkra kompetensförsörjningen. Det vill säga få fler att arbeta inom omsorgen och samtidigt behålla befintliga medarbetare. Att stärka kompetensförsörjningen är inget unikt för Linköping.
Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) ökar antalet sysselsatta på arbetsmarknaden endast med 169 000 personer fram till 2031. Välfärden skulle behöva 54 procent av dessa personer. Problemet är att Svenskt Näringsliv beräknar att de behöver 70 procent av den tillkommande arbetskraftsökningen samtidigt som försvarsmakten skulle behöva 64 procent, vilket är ett pussel som inte går ihop. Ett annat sätt att uttrycka det är att över hälften av alla elever i alla våra gymnasieklasser skulle behöva välja ett yrke inom vård, stöd och omsorg och störst är behovet inom äldreomsorgen.
Central bemanning
Ett steg för att stärka kompetensförsörjningen i Linköpings kommun är att centralisera arbetsuppgifter såsom schemaläggning, lönehantering och bemanning för alla medarbetare inom våra dygnet runt-verksamheter samt all hantering av timavlönade.
Den praktiska hanteringen av timavlönade har hittills hanterats olika inom Leanlink. LSS Funktionsstöd har sedan slutet av 2011 en central bemanningsenhet, där även Råd och stöds korttidsbemanning ingår. Inom äldreomsorgen har hanteringen av timavlönade skett ute i verksamheten av respektive chef. Men från och med februari kommer detta alltså att skötas förvaltningsgemensamt.
– Det innebär bland annat att vi får jämnare grundbemanning ute i våra verksamheter. Idag kan vissa boenden ha tillgång till många fler vikarier än andra, vilket gör att schemaläggningen ser väldigt olik ut beroende på var i kommunen du arbetar, säger Charlotte Jönsson, som är chef över den nya enheten BAS.
Ny enhet från februari
BAS kommer att ansvara för bemanning, administration och schemaläggning och startar den 1 februari. Enheten är placerad inom avdelningen för HR-stöd och kompetensförsörjning i förvaltningen Leanlink. BAS kommer att bestå av två delar; planeringsservice som ansvarar för de som är tillsvidareanställda, lönehantering och schemaläggning, samt bemanningsservice som ansvarar för de timavlönade och har även ansvar för att tillsätta den oplanerade frånvaron.
– Vi har inte gjort allt rätt förut och intentionen med den enhet jag ska leda nu är att säkerställa en likvärdig hantering av bemanningsplanering och att avlasta chefer i arbetet. Målet är att säkerställa att gällande lagar och avtal efterföljs samt att alla medarbetare har scheman som är hållbara i längden, säger Charlotte Jönsson.
Den nya organisationen har medfört viss oro och fundering bland medarbetare och chefer - något som Sonja Erlandsson, direktör för Leanlink, väl känner till.
– En av förutsättningarna för att vi ska klara den här kompetensutmaningen är att vi gör det tillsammans. Jag hör, ser och vet att de förändringar vi gör just nu kan skapa oro och att en del medarbetare undrar, både för egen del och för sina kollegors skull, hur saker och ting ska bli. Det finns också de medarbetare som ser fram emot förändringarna och de åtgärder vi vidtar, och som ser att de kommer att bli hjälpta och avlastade. Vi har en enorm styrka i vår storlek på organisation som vi inte har nyttjat. Genom att ändra vårt arbetssätt skapar vi förutsättningar att öka kvalitén och kontinuiteten för våra brukare genom att höja grundbemanningen, minska övertidstimmar, minska antal timavlönade och minska delade turer, säger Sonja Erlandsson.
Chefer ska avlastas
Införandet av BAS ska bidra med att Leanlink ska kunna agera mer proaktivt med sin bemanning och arbeta för öka kvaliteten och kontinuiteten för Linköpingsbor som får stöd, vård och omsorg. Inom Leanlink ser man behovet av att arbeta likvärdigt genom att bemanna verksamheterna efter behov.
– Målet med den nya organisationen är att chefers förutsättningar inom omsorgen ska stärkas och att tiden man lägger på bemanningsarbete, schemaläggning och det personaladministrativa arbetet ska minskas. Som stöd i arbetet med bemanningen kommer Leanlink att ha en bemanningshandbok som ska arbetas igenom och tas fram. Bemanningshandboken beskriver hur Leanlink arbetar med kompetensförsörjning på såväl kort och lång sikt. Det arbetet pågår men bemanningshandboken är inte fastställd än. Det pågår ett undersökningsarbete genom remisshantering i såväl chefs- och medarbetargrupper Syftet är att medarbetare ska ges möjlighet att inkomma med synpunkter, vilka ska analyseras och inkluderas i riskbedömning innan det är aktuellt med förhandling med fackliga organisationerna, avslutar Charlotte Jönsson.
Text: Maria Eriksson/Emmilie Engström