Utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats ska fungera som en uppmuntran och hyllning till alla arbetsplatser som gör det lättare för medarbetarna att cykla till jobbet och i tjänsten. Bakom satsningen står Linköpings kommun.
Det är kostnadsfritt att vara med och alla arbetsplatser i Linköping kan göra en intresseanmälan att delta. Inrapportering av åtgärderna ska ske senast den 31 augusti.
Arbetsplatserna kan nå tre olika nivåer av cykelvänlighet: Cykelutmärkt, Cykelförträfflig och den högsta nivån Cykelprima.
Uppfylla kriterier
För att nå de olika nivåerna gäller det att uppfylla vissa kriterier. Det kan till exempel vara att arbetsplatsen har cykelverktyg, pump, dusch eller en säker cykelparkering. Andra exempel kan vara att man erbjuder cyklar för tjänsteresor och ordnar olika cykelaktiviteter.
– Vi har bollat detta med några arbetsplatser för att kriterierna ska vara uppnåbara och relevanta, säger Sandra Viktor, miljösamordnare i Linköpings kommun.
Kriterierna ska fungera som en inspiration för hur arbetsplatser kan bli ännu bättre när det gäller cykling. De som vill ha hjälp med att lägga upp en ”cykelvänlighetsplan” kan kontakta Sandra.
Lägre sjukfrånvaro
Hon framhåller att det finns flera fördelar med att personalen cyklar, förutom att det är bra för miljön.
– Personer som vardagspendlar med cykel har 15 procent lägre sjukfrånvaro. Och vardagscyklister får i genomsnitt 240 motionspass per år. De som inte pendlar med cykel utan bara går på gym har i genomsnitt 40 motionspass. Den fysiska aktiviteten gör också att man presterar och fokuserar bättre, säger Sandra.
Alla arbetsplatser som deltar i satsningen får ett diplom som visar att man bryr sig om både miljön och sina medarbetare. Utdelningen kommer att ske i samband med Europeiska trafikantveckan som är vecka 38.
Koldioxidneutral kommun
Tanken är att utmärkelsen ska delas ut igen kommande år så att arbetsplatserna har möjlighet att förbättra sig. Arbetsgivarna kan själva välja om deras medverkan ska vara synlig för andra.
Satsningen på Cykelvänlig arbetsplats är en del i Linköpings kommuns arbete för att bli en koldioxidneutral kommun 2025.
– Vi ser att allt fler cyklar i Linköping, vilket är mycket positivt, säger Sandra.
Text och foto: Per Conning
Här hittar du mer information om Cykelvänlig arbetsplats: