Hoppa till huvudinnehåll

Nya åtgärder för att motverka segregationen

1 februari 2022 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under 2021 har Linköpings kommun genomfört en rad olika åtgärder för att motverka segregationen i kommunen. Nu har kommunen tagit fram 60 åtgärder som ska genomföras under 2022.

Under 2021 har områdesteamen startat upp sitt arbete i Skäggetorp, Ryd och Berga. Foto: Johan Sjöholm.

Åtgärdsplanen mot segregation utgör grunden för Linköpings kommuns fortsatta arbete för  att minska boendesegregationen som innebär negativa effekter för samhället och individen. 

Under 2021 genomfördes en mängd åtgärder för att motverka segregationen. Till exempel har nya mötesplatsen Berga by öppnat. Skolorna i Berga, Ryd och Skäggetorp har jobbat aktivt med skolvalet. Lokala brottsförebyggande grupper har startats upp och kommunen har stärkt sin samverkan med polisen. De tre nya områdesteamen har även satt igång sitt arbete. 

–  Vi har under de senaste åren jobbat hårt för att strukturera och effektivisera kommunens insatser mot segregation och ökad trygghet. Åtgärderna i planen ska inte ses som en ensam lösning för att minska de negativa effekterna av segregation, utan som ett komplement till kommunens ordinarie arbete och insatser, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Nya åtgärder 2022

Under 2022 kommer kommunen att satsa på stärkt samverkan med civilsamhället samt mellan elevhälsan och socialtjänsten. Dessutom kommer delar av socialtjänsten att flytta ut till Skäggetorp. Kommunen satsar även på nya arbetsmarknadsåtgärder och att öka företagandet bland invånare med utländsk bakgrund.

Under 2022 kommer kommunen att arbeta vidare med genomförandet av planprogrammet i Skäggetorp, utveckla Berga centrum och prioritera detaljplaneringen i Berga. Berga By, Agora, Ryds sportcenter ska vidareutvecklas och stärkas som mötesplatser. Kommunen jobbar också vidare med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder.

Några av målen som specifikt rör barn och unga är att öka andelen inskrivna i förskolan och utreda förutsättningarna för ökad tid i skolan. Dessutom ska man öppna upp kulturskolan för fler genom ett differentierat avgiftssystem.

– Jag är glad för det engagemang som hela kommunen visar i denna fråga. Vi vet att det tar tid att motverka segregationen, men när vi jobbar tillsammans kan vi faktiskt lyckas åstadkomma en förändring på sikt, säger kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders, som samordnar kommunens arbete mot segregation.

Fakta:

  • Åtgärdsplanen består av 60 åtgärder inom fem prioriterade utvecklingsområden.

  • Vissa åtgärder är pågående och ingår i nämndernas/förvaltningarnas basuppdrag och vissa är en vidareutveckling av det arbete som redan genomförs. Några åtgärder är helt nya för kommunen.

  • Insatserna i åtgärdsplanen riktar sig till områdena Berga, Ryd och Skäggetorp.

Senast ändrad den 2 februari 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut