Hoppa till huvudinnehåll

Nya åtgärder ska motverka segregation

23 mars 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun arbetar systematiskt för att minska skillnaderna i livsvillkor för våra kommuninvånare. 50 åtgärder har tagits fram som ska genomföras under 2023. Syftet med åtgärderna är att minska och motverka socioekonomisk boendesegregation, som ger negativa effekter för samhället och individen.

Under 2023 ska flera insatser hjälpa till att skapa en mer inkluderande kommun. Foto: Sofie Berlin

Åtgärder varje år

Redan under 2020 påbörjades arbetet genom en samordningsmodell för att strukturera kommunens resurser och insatser för att motverka segregation. Varje år utformas en åtgärdsplan med konkreta och övergripande åtgärder inom flera områden. För att uppnå ett hållbart Linköping måste flera delar samspela. Allt från trygghet och gemenskap till stadens och områdenas utformning. 

– Det finns två sidor av Linköping. Många är högutbildade samtidigt som vi har ett särskilt utsatt område och familjer som har det tufft ekonomiskt. Vi behöver minska segregation så att fler människor med olika bakgrunder möts, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Genomförts under 2022

Under 2022 genomfördes en rad olika åtgärder för att motverka segregationen. Till exempel har aktivitetsparken i Ryd rustats upp. Skäggetorpsskolan lades ner och eleverna höjde sina skolresultat i och med byte till andra skolor i kommunen. Nära socialtjänst har dragit igång sitt arbete i Skäggetorp och kommunen har stärkt sin samverkan ytterligare med polisen. Tre områdesteam som utgår från Berga, Ryd och Skäggetorp fortsätter sitt arbete tillsammans med fältverksamheten i områdena.

För 2023 har nya åtgärder tagits fram och planeras genomföras under året. Men kommunen arbetar också vidare med redan implementerade åtgärder, som till exempel områdesteamen och nära socialtjänst.

Fem målområden

Åtgärdsplanen är en grund i att skapa en tydligare samverkan mellan kommunens olika verksamheter. För att skapa bättre förutsättningar för människor och en kommun som fungerar inkluderande innefattar åtgärdsplanen flera delar som utgår från fem utvecklingsområden;

  1. Ökad trygghet, gemenskap och delaktighet
  2. Fler i arbete eller meningsfull sysselsättning
  3. Utbildning för att barn och vuxna ska nå sin fulla potential
  4. Trivsamma livsmiljöer
  5. En rikare fritid för alla

Under 2023 planeras flera åtgärder, bland annat med inriktning mot utbildning. Att stärka samverkan för att bättre fånga upp unga som inte fullföljer eller riskerar att inte fullfölja gymnasiet är en del. Men också att öka andelen inskrivna barn i förskolan och främja språkutveckling för flerspråkiga barn i förskolan.

– Möjligheter och förutsättningar till en bra skolgång är fundamentalt för att lyckas senare i livet, säger Karin Olanders, tf utbildningsdirektör samt kultur- och fritidsdirektör med särskilt uppdrag för samverkan mot segregation.

Samhällsbyggnad en viktig del

Många åtgärder riktar sig också mot infrastrukturprojekt. Till exempel är en av åtgärderna för 2023 att rusta upp aktivitetsparken i Skäggetorp och Berga samt ta fram en detaljplan för utveckling av Berga centrum.

Insatserna i åtgärdsplanen riktar sig till områdena Berga, Ryd och Skäggetorp. Där bor en hög andel invånare med socioekonomiska utmaningar. Målet är att de boende som lever i områdena ska få jämlika förutsättningar och möjligheter som de som bor i andra delar av Linköping.

Text: Fanny Miles

 

 

Senast ändrad den 27 mars 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut