Utgångspunkten för hållbarhetsarbetet i Linköpings kommun är att genom lokala insatser bidra både till en hållbar utveckling i kommunen, uppnå de globala målen och leva upp till Agenda 2030.
– Med Hållbarhetsrapporten vill vi bidra till ökad kunskap om hållbarhetsarbetet i Linköpings kommunkoncern, både sett till var vi är idag och vart vi är på väg. Rapporten beskriver, utifrån Agenda 2030, vilka insatser som gjorts, och vad de fått för effekt, förklarar Linda Malmén, kommunens hållbarhetschef.
– Vi ser att många insatser görs, inte minst inom social hållbarhet. Till exempel kan arbetet mot segregation och den så kallade SMS-gruppen, Samordning mot segregation, lyftas fram extra. Även arbetet med barnkonventionen, jämställdhet och landsbygdsutveckling har tagit viktiga kliv framåt, säger Linda.
Linköpings kommuns hållbarhetsrapport 2019-2020 färdigställdes under våren 2021. Rapporten har kompletterats med flera bilagor som utgör en djupdykning inom områdena barnrätt, jämställdhet, energi och klimat samt uppföljningen av kommunens CO2-mål. Nedan hittar du ett axplock av de viktigaste åtgärderna. Du kan även läsa hela rapporten i sin helhet på webben.
Social hållbarhet
Arbete mot segregation
Linköping är en av Sveriges mest segregerade städer. För att intensifiera och strukturera arbetet mot segregation infördes år 2020 en ny modell för ledning och samordning av insatser mot segregation samt trygghetsskapande åtgärder. Syftet är att minska och motverka rumslig segregation som ger negativa effekter för samhället och individen. Inom ramen för detta arbete har en områdesgemensam åtgärdsplan tagits fram som de olika förvaltningarna nu jobbar utefter tillsammans. En konkret effekt av arbetet är de områdesteam som nu arbetar för att öka tryggheten med fokus på Berga, Skäggetorp och Ryd. Arbetet i enlighet med åtgärdsplanen fortsätter med hög prioritet.
Barnkonventionen och barnrätt
Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen lag. Flera av kommunens verksamheter arbetar med barnkonventionen och barnrättsperspektivet sedan många år tillbaka. I Hållbarhetsrapporten konstateras att klyftorna mellan barn med olika socioekonomisk status ökar i kommunen, liksom barns generella utsatthet. Trots det uppger en majoritet av barnen i Linköpings kommun att de har en god hälsa, dock uppger en lägre andel flickor att de har en god hälsa jämfört med pojkar. En viktig slutsats i rapporten är att barnrättsarbetet inom kommunen behöver samordnas och struktureras tydligare, liksom att barns delaktighet i beslut som rör dem behöver systematiseras. Framåt planeras bland annat för en kommunintern utbildningsinsats i barnrätt.
Jämställdhet
En central jämställdhetsfråga är trygghet och rätten att leva ett liv fritt från våld.
Det finns ett stort stort mörkertal gällande brott i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, få brott kan antas anmälas till polisen såväl i Linköpings kommun såväl som nationellt. I Hållbarhetsrapporten konstateras att betydligt fler kvinnor än män i Linköpings kommun uppger att de känner sig otrygga i offentliga miljöer, effekten av det blir att kvinnor i högre grad än män är begränsade i sitt livs- och handlingsutrymme. Att arbeta vidare med att skapa och främja trygghet är ett prioriterat arbete i hela kommunkoncernen. För att tydliggöra mål och inriktning för kommunens jämställdhetsarbete antogs nya riktlinjer för jämställdhet i maj 2020. Dessa riktlinjer har satt agendan för det fortsatta jämställdhetsarbetet där jämställdhetsanalys i tjänsteskrivelser, i planering och uppföljning samt av verksamheter är prioriterat.
Levande landsbygd och en sammanhållen kommun
En majoritet av Linköpings kommuns yta klassas som landsbygd. En viktig del i kommunens arbete med landsbygdsutveckling är att jobba för att landsbygden såväl som staden ska växa på ett socialt hållbart sätt. Som en del i det fick samtliga nämnder år 2019 som strategiskt utvecklingsuppdrag att prioritera landsbygdsutveckling. På landsbygden skapas kontinuerligt förutsättningar för byggande av nya bostäder och arbetet med planering för fortsatt byggnation pågår. Som en grund för arbetet med landsbygdsutveckling arbetar kommunen med medborgardialog, bland annat inom kommunfullmäktiges utskott för medborgardialog (för landsbygden: Valkebo, Vreta kloster, Åkerbo och Vårdnäs) där syftet är att mötas för samtal och lärande
Ekologisk och ekonomisk hållbarhet
Linköpings kommun jobbar också med ekologisk såväl som ekonomisk hållbarhet. Arbetet med ekologisk hållbarhet är brett, inom områden som exempelvis naturvård, giftfri miljö och cirkulär resurshantering. Ett tydligt fokus ligger på att begränsa klimatpåverkan. Det sistnämnda tar sin utgångspunkt i målet om koldioxidneutralitet (CO2-neutralt) 2025. Dessutom jobbar Linköpings kommun för att minska effekterna av klimatförändringar inom till exempel fysisk planering och välfärdstjänster. Kopplat till ekonomisk hållbarhet har kommunkoncernen, bland annat, kommit överens om ett gemensamt grönt ramverk för koncernens finansiering.
På webbplatsen Klimatsmart Linköping finns mer att läsa om vad kommunen och andra i Linköping gör för ett bättre klimat.