– Det viktigaste för kommunen är att kunna fortsätta upprätthålla en väl fungerande verksamhet för de vi är till för. Den påverkan som vi upplever just nu berör framförallt bemanningen, där vi i vissa verksamheter ser en högre sjukfrånvaro, säger kommundirektör Paul Håkansson.
De nya restriktionerna berör ingen lagstadgad kommunal verksamhet, utan den kan fortsätta som tidigare. Där ingår exempelvis hela skolverksamheten, som inte påverkas av de nya rekommendationerna. Däremot kommer vissa evenemang att ske digitalt istället för fysiskt, exempelvis öppet hus för gymnasieskolorna.
Liten påverkan inom omsorgen
Generellt upplever kommunen en liten eller måttlig påverkan på grund av coronapandemin. Inom vård- och äldreomsorg har det skett en liten ökning av bekräftade fall jämfört med för två veckor sedan. I dagsläget är 8 brukare smittade, varav 5 finns inom äldreomsorgen.
Ökad omställning till distansarbete
Sedan tidigare uppmuntras de tjugo procent av kommunens medarbetare som har möjlighet att arbeta på distans, att göra detta. Det är viktigt att de medarbetare som har möjlighet att arbeta på distans gör det av solidaritet med de medarbetare som måste vara på sin arbetsplats.
Kommundirektören har med anledning av de nya nationella åtgärderna uppdaterat beslutet kring distansarbete vilket öppnar upp för en större andel distansarbete, där närvaro på arbetsplatsen bör vara mellan 20 och 50 procent, under förutsättning att det är möjligt med hänsyn till verksamhetens krav.
Distansarbetet ska dock inte ske på heltid och alla medarbetare ska fortfarande ha möjlighet att träffa sin chef minst en gång i veckan. Chefer och vissa nyckelpersoner kan behöva ha högre närvaro på arbetsplatsen för att säkerställa ledning, stöd, service och arbetsmiljöinsatser. Ledning, stöd och service från chefer ska kunna ske i full omfattning såväl för de som arbetar på distans som de med arbetsplatsförlagt arbete.
Beslutet gäller fram till den 15 februari.