Östergötlands arkitekturpris ges åt ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet innefattande ett eller flera av följande områden; husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering. Projektet ska vara utfört i Östergötland och färdigställt under något av de senaste åren.
Representanter för de fyra nominerade projekten fick presentera sig via ett digitalt möte inför juryn under onsdagskvällen. Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun, var den som presenterade Nykvarnsholmen som är ett projekt som genomförts i samarbete med Tekniska verken.
– Det har varit ett fantastiskt projekt att vara delaktig i. Ett nära och intensivt samarbete i en projektgrupp med landskapsarkitekt, ekologer, projektledare och stadsantikvarie har varit en nyckel för framgång i projektet. Dessutom har flera aktörer samarbetat under många år i projektet – Linköpings kommun, Tekniska verken och Kinda kanal.
Utformning i samspel med naturen
Projektet har varit mycket komplext och utmanande, både tekniskt men även gällande frågor om hur platsens olika värden och berättelser skulle gestaltas. Den känsliga miljön omkring Stångån, med sina stora vattenspeglar med uthängande skuggande träd, kajerna och de storskaliga parkrummen, har varit viktig att behålla och komplettera, men undvika att förvanska.
– Det innebar att alla olika berättelser var tvungna att samspela i en gemensam utformning där inte den ena berättelsen tar över den andra. Fiskvägen gestaltades som en så naturlig bäck som möjligt. De tekniska ramar som lutning på vattenvägen, vattenflöde och rännans längd fick kompletteras med kraven på anpassning till landskapet tidigt i skedet och låg sedan till grund för den fortsatta utformningen, säger Linda Moström.
Mycket engagemang har också lagts på hur de olika berättelserna ska bli synliga i parken. Förutom ny informativ skyltning har en modell som beskriver landskapets utseende i slutet av 1700-talet tagits fram. Genom avtryck i gestaltningen från tiden för modellen förmedlas kunskap om platsens betydelse för Linköpings tidiga historia och skapar en koppling mellan nutid och dåtid.
Trygghetsskapande belysning viktig del
För att berätta om det biologiska livet i vattnet finns även pedagogisk konst i parken. Stora naturtroget utformade skulpturer av de musslor som finns i Stångån fungerar både som en lekskulptur och ett pedagogiskt inslag i miljön. Ett staket är utformat med modeller av de fiskar som lever i Stångån.
För att göra platsen trygg och tillgänglig även på kvällstid har stor omsorg lagts på en väl avvägd belysning som både lyfter fram gestaltningen av platsen, men som inte får störa de ekologiska värden som främst är kopplat till strändernas miljöer.
Så här lyder nomineringen av Nykvarnsholmen (landskap):
“Projektet nomineras för att det är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang. Platsen ger värden under hela året och för många målgrupper, samt bjuder på en spänning i vattnets olika uttryck och funktioner. Projektet ger inte bara värden på platsen utan även i ett större sammanhang, genom att vara en del av stadens planerade stadspark, skapa förutsättningar för ett mer levande vattendrag samt öka allmänhetens kunskap om biologi och historia.”
Övriga projekt som är nominerade:
Nybyggnad av bostadsfastighet: Kvarteret Garvaren, Norrköping. Garvaregatan-Bredgatan.
Översiktsplan – 6 000 invånare: Ödeshögs kommunomfattande utvecklingsplan.
Tillbyggnad. Matteuskyrkan, Norrköping
Juryn består av fyra ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter Östergötlands årsmöte. Priset tilldelas arkitekturverket och repliker av priset ges dessutom till arkitekten/planeraren och byggherren och i förekommande fall kommunen. Vinnaren utses på årsmötet i mars 2021.
Text: Annika Avén
Foto: Göran Billeson