I Linköpings kommuns trygghetsarbete ingår både trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder tillsammans med kommunens samarbetspartner. Linköpings kommun arbetar med att förhindra brott, dels genom att vidta åtgärder som försvårar brott i den offentliga miljön och dels genom att arbeta med människors benägenhet att begå brott. I detta arbete ingår också att erbjuda stöd till personer som vill bryta med sitt kriminella liv genom att ”hoppa av” från organiserad brottslighet och kriminella gäng och nätverk.
Fördelat ansvar
Nu förstärks detta arbete genom en ny samverkansöverenskommelse mellan Linköpings kommun och polisen som syftar till att främja avhopp från kriminaliteten. Överenskommelsen innebär att ansvarsfördelningen för samverkan mellan kommunen och polisen tydliggörs så att arbetet effektiviseras och förstärks.
- Denna överenskommelse är en viktig pusselbit i vårt gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Varje person som vi kan hjälpa att lämna ett kriminellt liv innebär inte bara en vinst för personen i fråga utan för samhället i stort - och framför allt för dem som drabbas av brottsligheten. Vi hoppas att denna överenskommelse faktiskt leder till att fler väljer att bryta med sin kriminella livsstil, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.
Bättre förutsättningar
Polismyndighetens brottsförebyggande arbete är högt prioriterat. Att erbjuda rätt stöd vid avhopp är avgörande för att lyckas.
- En god samverkan med kommunen är betydelsefull för att nå framgång och det ställs stora krav, både på polisen och kommunen. Att tydliggöra ansvarsfördelningen ger oss bättre förutsättningar. Överenskommelsen visar att arbetet ska prioriteras både av polisen och Linköping kommun, säger Jessica Ljung, lokal avhopparsamordnare vid polisen i Linköping.
Samverkansöverenskommelsen gäller tills vidare och ska följas upp årligen alternativt vid förändring i lagstiftning hos någon av parterna.