Det nya samarbetet är en viktig del i att minimera risker för felaktiga utbetalningar samt säkerställa att regler för olika ekonomiska stöd efterföljs.
– Vi uppmärksammas mer eller mindre dagligen om olika bidragsbrott i Sverige. Detta måste motverkas på ett tidigt stadium och därför har vi tagit initiativ till den här arbetsgruppen. Responsen har varit mycket bra och alla tillfrågade har velat vara med, vi har nu haft två möten och det känns som att det här kommer att bli ett värdefullt forum, säger ordföranden i arbetsmarknadsnämnden, Fredrik Lundén (M).
Samarbete
I den nya arbetsgruppen deltar representanter från den politiska ledningen och tjänstepersoner från social- och omsorgsförvaltningen, samt Stångåstaden, Willhem, Victoria Park, HSB och Heimstaden.
– Samarbetet med fastighetsägarna är av yttersta vikt. I de fall kommunen betalar hela eller delar av hyrorna måste vi veta vem som bor var, om det finns inneboende, om det sker andrahandsuthyrning och liknande. Jag ser med stor tillförsikt fram emot det fortsatta arbetet och att vi även kan utöka gruppen med andra relevanta parter, avslutar Fredrik Lundén (M).
Misstänkt fusk
Sedan årsskiftet finns det en dedikerad person inom försörjningsstödsenheten som enbart arbetar med att följa upp misstänkt fusk. Det genomförs därtill ett flertal stickprov bland ansökningarna som undersöks på detaljnivå. Det inkluderar även besök/uppföljningar för att säkerställa att personen befinner sig i kommunen. Alla socialsekreterare och handläggare använder sig också av ett system som ger dem information från flera myndigheter och instanser, som bland annat Transportstyrelsen, A-kassan, CSN, Försäkringskassan. Denna information används sedan vid prövning av ansökan. Detta ger kommunens handläggare en bättre total bild av hur mycket bistånd en specifik person har rätt till.