Den 7 december, signerade företrädare för alla fackliga organisationer och Linköpings kommun ett gemensamt samverkansavtal. Avtalet lägger grunden för ett nytt arbetssätt som ger medarbetare mer möjlighet till delaktighet och inflytande i frågor som rör både arbetsmiljö och verksamheten i stort.
- Avtalet är en viktig milstolpe som vi har arbetat med under lång tid tillsammans med facken. Det skapar en bra grund för oss att bygga vidare på i implementeringen av ett förhållningssätt där medarbetare och chefer blir mer delaktiga, säger kommundirektör Paul Håkansson
Främjar inflytande
- Det viktigaste i avtalet är att det främjar inflytande, delaktighet och demokrati på arbetsplatsen och stimulerar anställda att medverka i verksamhetsnära utveckling och planering i det dagliga arbetet, säger Mats Olsson från fackförbundet Vision som är en av de fackliga organisationer som har skrivit under avtalet.
Att arbeta i samverkan innebär en ökad möjlighet för medarbetare att vara delaktiga i och påverka beslut som fattas på ett annat sätt och i ett tidigare skede, än vad som sker idag. Det ger också en större tyngd åt arbetsmiljöfrågorna, då dessa lyfts in från början i beslutsprocessen i alla frågor som berör verksamheten.
Samverkan är inte bara ett arbetssätt, utan också ett förhållningssätt. Syftet är att skapa bättre verksamheter och friska arbetsplatser. Det nya arbetssättet kommer att konkretiseras och implementeras successivt i hela organisationen från och med 1 januari 2022.