Hoppa till huvudinnehåll

Odla eget mitt i Linköping

14 april 2022 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Mitt bland stadens parker och grönområden finns möjlighet för privatpersoner att ansvara för en egen liten lott i form av en pallkrage där fröer och knölar kan få växa och tas om hand. Konceptet är en del av stadsodling som bidrar till social hållbarhet, trygghet och fungerar som en ekosystemtjänst.

Liselotte Johansson är stadsträdgårdsmästare och har koll på vad som gäller vid stadsodling. Foto: Fanny Miles

Linköpings kommun tillhandahåller pallkragen, jorden samt odlingsplatsen. Linköpings kommun har sett till att det finns tillgång till vatten i närheten, till exempel som i Berga där det går att hämta vatten från Tinnerbäcken. Resten är upp till odlaren.

Informationsmöte om stadsodling

Tisdagen den 19 april hålls ett informationsmöte i växthusen i Trädgårdsföreningen om stadsodling och alla som är nyfikna på konceptet är välkomna.

– Stadsodling lockar alla, från nybörjarodlaren till den vane. Det är socialt och ger stort informationsutbyte odlarna emellan. Vi har allt från studenter till barnfamiljer till pensionärer som odlar både för rekreation och för intresse, säger Liselotte Johansson, stadsträdgårdsmästare.

 

Informationsskyltar och vattenkannor vid varje stadsodling.

Socialt utbyte

Den som odlar har själv ansvar att hålla koll på sin pallkrage men vissa har valt att dela på en pallkrage så det är lättare att hjälpas åt. Vid pallkragarna vid Naturcentrum kikar några gula påskliljor upp. De har stått pall under aprils frostiga dagar. Förhoppningsvis mjukas vädret upp så att mer får möjlighet att rota sig och gro innan sommaren kommer.

– Odlarna får utbyte av varandra också. Stadsodling fick ett uppsving under pandemin. Det blev ett sätt att komma ut och möta människor. Unga personer vill träffa äldre som kanske sitter på stor kunskap om odling och de som odlar kan byta både blommor och fröer med varandra, berättar Liselotte Johansson.

En tapper påsklilja står emot vårens köldknäppar.


Under informationsträffen finns möjlighet att ställa frågor och få mer kunskap om stadsodling. Mötet hålls den 19 april mellan klockan 17.30-18.30 i växthusen i Trädgårdsföreningen.

Platser där det stadsodlas på parkmark:

  • Trädgårdsföreningen vid Naturcentrum
  • Kanberget
  • Utsädesgatan i Lambohov
  • Åbylundsparken
  • Skäggetorp vid kyrkan
  • Berga, två platser utmed Tinnerbäcken vid aktivitetsparken
  • Ryd vid Mikaelskyrkan
  • Konsistorieparken i innerstaden
  • Fridhemsparken i Gottfridsberg
  • Azalean/Konsistorieparken


Text & foto: Fanny Miles

Senast ändrad den 14 april 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut