Linköpings huvudanläggning för fotboll fick nyligen namnet Bilbörsen arena, efter ett sponsoravtal mellan företaget och Linköping FC. Förutom fotbollsverksamheten med tillhörande faciliteter för flera idrottsföreningar, finns det också andra verksamheter i kvarteret.
Kommunen driver Arenaskolan med cirka 550 elever, vilket är ett högstadium med inriktning på idrott och hälsa, samt sköter driften av fotbollsarenan. I arenans hörn finns det torn med bostäder och kontor. Linköpings kommun hyr lägenheter där för att kunna hjälpa personer som är i behov av stöd. Utöver detta finns också ett lägenhetshotell och ett gym i området.
Trygghetsvandring i området
Under de senaste åren har polisen relativt ofta varit i kvarteret, framför allt på kvällarna efter skoltid. Det har bland annat handlat om misstankar om narkotikamissbruk, stölder och skadegörelse, men också en del grövre brott. En del incidenter har skapat otrygghet för dem som vistas eller jobbar där.
För att öka tryggheten i området startade kommunen i januari en samverkansgrupp med berörda kommunala förvaltningar, polis och fastighetsägare. Tillsammans genomförde de bland annat en trygghetsvandring i området för att se vad som kunde göras.
Området betydligt tryggare
Sedan gick det fort från idéer till verklighet. En lång rad förbättringar har redan kommit på plats, och mer är på gång. Det handlar om alltifrån bättre belysning till trevligare miljöer. Men också om ett tätare informationsutbyte mellan parterna som har verksamhet i området, och ökad närvaro från kommunens trygghetsresurser, som områdesteam och väktare.
– Vi har redan fått till oss att området upplevs betydligt tryggare. Tillsammans har vi kunnat identifiera “hot spots” för otrygghet och kunnat sätta in åtgärder just där, säger Roger Lönnqvist som är säkerhetssamordnare för Social- och omsorgsförvaltningen, och sammankallande för samverkansgruppen.
– Vi ser väldigt positivt på samverkan och det engagemang som finns i samverkansgruppen, säger kommunpolis Elin Claesson.
Foto: Roger Lönnqvist. Personer som deltar i kommunens arbetsmarknadsinsatser har snickrat utemöbler.
Ordningsvakter på plats
Från och med 25 maj började kommunen också ha ordningsvakter på plats med jämna mellanrum, även när det inte är fotbollsmatcher eller andra publikevenemang på arenan. Detta blev klart sedan polisen nyligen gav kommunen tillstånd om ett så kallat LOV3-område (3 § i lagen om ordningsvakter). Det innebär att kommunen kan styra över när ordningsvakter ska finnas på plats, utan att behöva göra ansökningar till polisen för varje enskilt tillfälle.
– Ska vi lyckas i trygghetsarbetet måste vi orka sätta in både hårda och mjuka åtgärder. Alltifrån bättre belysning till ökad närvaro av polis och ordningsvakter, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Som kommun behöver vi samarbeta med både polis och fastighetsägare om vi ska få märkbara resultat i trygghetsarbetet. I det här fallet har vi snabbt kunnat sätta in ett antal konkreta åtgärder, vilket jag tycker är bra, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
text: Björn Öberg
Foto: Roger Lönnqvist. Utöver utemöblerna har även planteringar av blommor och kryddväxter kommit på plats för de som bor i tornen. Växtcentrum har stått för detta, en verksamhet som drivs på uppdrag av Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen.