Hoppa till huvudinnehåll

Oklar framtid för högstadieskola

9 februari 2023 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Sjunkande elevantal de kommande åren, svårt att rekrytera personal och få sökanden till skolan i årets upplaga av Önskemål om skola. Det är anledningen till att Kungsbergsskolan 7-9 förväntas läggas ner. Barn- och ungdomsnämnden tar beslut nästa vecka.

Beslut om årskurs 7-9 på Kungsbergsskolan tas i nästa vecka. Foto: Linköpings kommun

Högstadieskolan är både kommunens minsta och den senast öppnade med 71 elever i årskurs 7. Skolan startade höstterminen 2022 med tanken att den skulle växa och ta emot fler och fler elever för varje läsår. Planen var att skolan till slut skulle flytta från de provisoriska lokalerna i anslutning till Anders Ljungstedts gymnasium, till den skolbyggnad som skulle byggas vid Drottningplan.

Ändrade planer

Så verkar nu inte bli fallet. Nästa vecka är det nämndsammanträde och förslaget från Utbildningsförvaltningen är att barn- och ungdomsnämnden fattar beslut om att stänga skolan.

– Antalet elever minskar i Linköping de närmaste åren, vilket gör att vi har behov av färre skolplatser. Det är en ny verklighet vi behöver anpassa oss till. I det läget är det rimligt att satsa på kommunens etablerade skolor dit elever också söker sig. Alla skolans elever kommer få önska vilken skola man vill gå i till hösten och ett noggrant arbete kommer göras för att de ska känna sig välkomna där, säger Elias Aguirre (S), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Eleverna får göra önskemål om ny skola

Under förutsättning att nämnden fattar beslut att lägga ner skolan, får de berörda eleverna på Kungsbergsskolan 7-9 göra ett önskemål om vilka andra högstadieskolor de vill gå på framöver. Önskemålsperioden sker bara för de berörda eleverna och öppnar efter att nämnden fattat sitt beslut. 

Kommunen kommer även att förbereda en ny klass på Elsa Brändströms skola och en på Ånestadsskolan där det finns plats för att ta emot eleverna.

Erbjuds annan anställning

Parallellt erbjuds all personal annan anställning inom Utbildningsförvaltningen.

– Nu ska vi se till att alla elever får en så bra fortsättning på sin högstadietid som möjligt. Vi ska arbeta för att överlämningar till elevernas nya skolor genomförs på ett bra sätt, säger Christel Horsak, avdelningschef grundskola. 

Text: Axel Svartling

Senast ändrad den 9 februari 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut