– Det är en så otrolig viktig del för samhället och vardagen att vi lever jämställt. Mycket har jag fått erfara från idrottens värld som ibland är längre ifrån än vad övriga samhället är när det kommer till just jämställdhet. Din könstillhörighet ska inte få påverka vilka förutsättningar du har. Sen brinner jag också för ungdomar och ungas rättigheter. Det är så viktigt att unga blir behandlade med respekt och att deras åsikter får synas och höras. Det är extra viktigt för de under 18 år, som inte får rösta eller som inte definieras som “vuxna”, säger han.
Kommer från slätten
Olle bor i Motala. Han är född och uppvuxen i Fornåsa, på “Östgötaschlätta”, som han själv uttrycker det. Han gick gymnasiet i Linköping på Folkungaskolan, där han läste Samhällsvetenskapsprogrammet, med inriktning på beteende. Olle påbörjade sitt uppdrag som ungdomsombud i september 2022, och nu börjar han bli ordentligt varm i kläderna.
– Det har varit roligt att sätta sig in i ämnet med ungdomar och demokrati. Det är ett stort och komplext fält men ett otroligt viktigt sådant. Jag ser fram emot att fortsätta lära mig mer och kunna använda informationen för att sprida till, samt stötta ungdomar i Linköping. Det har även varit kul att få anordna Agora Ung som vi gjorde. Ett idrotts- och kulturevent för ungdomar 13 - 18 år i Agora och Skäggetorpshallen, som gick av stapeln den 17 december 2022.
Älskar idrott och natur
På fritiden spenderar Olle gärna mycket tid i naturen. Det kan bli allt från en promenad i skogen, till korvgrillning eller en topptur i fjällen. Ett annat stort intresse han har är idrott.
– Jag älskar idrott! Både att titta på men även att utföra. Idrotten besitter en sådan styrka och passion som jag anser är svår att hitta på andra ställen. Jag är fotbollstränare på min fritid och har varit det de senaste fem åren, säger han.
Länk mellan politik och unga
Ungdomsombuden fungerar som en länk mellan ungdomar och politiker, men även kommunens tjänstepersoner, när det kommer till olika frågor som rör Linköping och dess invånare.
Till ungdomsombuden kan den som är mellan 13 - 25 år vända sig med åsikter, synpunkter och tankar om allt möjligt som är kopplat till kommunen.
Text och foto: Sofie Berlin