Hoppa till huvudinnehåll

Mer och tydligare information att vänta från Folkungaskolan

20 april 2023
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Folkungaskolan arbetar fram ett förslag till sammansättningar av klasser på högstadiet. Skolan vill poängtera att kommunikationen kring förslaget till förändring kunnat kommuniceras bättre och tar nu omtag för att förklara arbetsgången framåt.

- Vi vill ta ett omtag kring hur vi informerar och kommunicerar i den här frågan. Både för att förtydliga vad det handlar om, men även att involvera de berörda i arbetet framåt, säger rektor Anna Dahlström.

Förslaget till förändring som rektorerna på Folkungaskolans högstadium arbetar med handlar om att skolan har flera utmaningar i hur klasserna ser ut och är sammansatta. Det handlar om såväl könstillhörighet, etnicitet och social bakgrund vilka kan kopplas till de grundläggande värden som läroplanen vilar på, exempelvis demokratiuppdraget, i kapitel 1 och 2. Det innebär bland annat att planera och genomföra undervisningen på ett sätt så att elever möts och arbetar tillsammans, oavsett könstillhörighet. 

Förslaget till förändring av hur klasser sätts samman, gäller elever som börjar i årskurs 7 kommande läsår och berör inte de elever som redan nu går på högstadiet på Folkungaskolan. 

Liknande arbetssätt används redan

En av utmaningarna som Folkungaskolans högstadieklasser har är att det i flera av våra klasser finns inga eller bara några enstaka pojkar. Samtidigt ser skolpersonalen att det finns psykisk ohälsa i flera större tjejgrupper, något skolan behöver stoppa. Det skulle kunna bli lättare utifrån det tilltänkta sättet att organisera skolan.

Arbetssättet finns redan på Folkungaskolan. Sedan 2019 blandas elever från olika klasser i delar av undervisningen. Det gäller i moderna språk, NO och matematik. Skolledningen ser positiva effekter av att elever får undervisning i blandade grupper.

Rektorerna på Folkungaskolans högstadium har en god samverkan med lokala fackliga företrädare och skyddsombud från Sveriges lärare i processen som kommer att involvera medlemmar som arbetar på högstadiet. Rektorerna hanterar processen  i enlighet med gällande bestämmelser som innefattar bland annat MBL-förhandlingar och riskbedömning. 

Delaktighet för elever och föräldrar

Det finns mycket arbete kvar att göra innan ett beslut kan fattas. Bland annat ska en barnkonsekvensanalys göras där elever intervjuas kring hur de uppfattar och känner inför arbetssättet. 

- Det här är enligt skollagen ett rektorsuppdrag att besluta om och jag står bakom mina rektorer i det här. Vi arbetar med frågan på ett systematiskt sätt och involverar bland annat elever som får uttala sig för att det ska bli ett så bra beslutsunderlag som möjligt, säger Christer Helmersson, enhetschef på Folkungaskolan.

Men att involvera eleverna i arbetet är inte det enda. Föräldramöten kommer också hållas för att informera och ta in synpunkter och tankar om förslaget till förändring. Inbjudan skickas ut till berörda. Det handlar både om föräldrar till blivande högstadieelever som idag inte går på skolan och föräldragruppen med elever som redan går på skolan.

Arbetet med förslaget och beslut väntas vara klart inom de närmaste veckorna.

Fortsatt mycket musik, konst och dans på Folkunga

Skolan har för avsikt att fortsätta ha både konserter och föreställningar i den form som man tidigare haft det.

- Vi har precis kommit ur en pandemi som påverkade möjligheterna att ha konserter, föreställningar och vernissager. Nu hoppas vi på omtag så att vi kan fortsätta framföra och inspirera via musik, dans och konst. Vi har redan i år genomfört fantastiska konserter i Domkyrkan och planerar för att kunna fortsätta med det även framöver, säger Anna Dahlström.

Text: Axel Svartling

Senast ändrad den 20 april 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut