Till och med Annandag påsk ställer privatpersoner från Terrariesällskapet i Östergötland (TSiÖ) ut sina djur på Fenomenmagasinet.
– Då kan ju besökare passa på att fråga varför de inte nöjer sig med vanliga husdjur som hundar och katter, säger Fenomenmagasinets enhetschef Jan Engqvist.
Själv brinner han för reptiler och vill på olika sätt hjälpa till att öka förståelsen för dem. Bland annat är det han som guidar under ormsafarin senare i april.
Kanske vill du klappa, känna på och bekanta dig med djuren. Men du får nöja dig med att titta. Djuren hålls i tryggt förvar i terrarier och akvarier.
– Vi har inga lösa djur. Det är för många som är rädda. Folk ska kunna röra sig fritt, utan rädsla, när de besöker oss.
Egna terrarier
Förutom de djur som terrariesällskapet har med sig så kommer besökarna också att kunna se djuren i Fenomenmagasinets egna terrarier och akvarier. Bland dessa finns den 12 år gamla Smaragdboan Ufot som är född i Skåne. Han rör sig så lite så besökare har frågat om han är död. Kameleonten Pascal är också värd att ta en titt på. Han tittar bakåt med ett öga och framåt med det andra, när det behövs. Förutom de här spektakulära varelserna så finns här fiskar, grodor, andra reptiler och spindlar.
Huggormar
Bland djuren som hör till den svenska faunan så kan du se huggormar. De har nyligen fångats in, med tillstånd från Länsstyrelsen. Innan de släpps ut igen får du chansen att se dem, på lagom avstånd, med glas mellan dig och ormarna. Kanske hinner du lära dig se skillnad på en snok och en huggorm.
Kom till Fenomenmagasinet och ställ frågor. Kanske blir du själv sugen på att själv skaffa en ödla eller en spindel.
Mer på Fenomenmagasinet
När du ändå gör ett besök, ta också del av alla annat på Fenomenmagasinet. Fenomenmagasinet är ett Science Center i Gamla Linköping. Här kan du lära dig förstå vardagliga fenomen som optik, människokroppen och elektricitet. Du får testa själv och se att det som verkar komplicerat kanske ändå är lätt att förstå.
– Vi kan alla hjälpas åt att ge barn och ungdomar förutsättningar för en bättre förståelse av vår allt mer komplexa omvärld, säger Jan Engqvist.