Hoppa till huvudinnehåll

Ormsafari i Vidingsjö - följ med!

26 april 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Jan Engqvist är enhetschef på Fenomenmagasinet och han älskar huggormar. Helst vill han att du också ska göra det. Häng med honom på ormsafari.

Foto: Jan Engqvist

Ormen är skygg och ringlar helst undan, men många är rädda för den. Vi fryser till is eller hoppar högt så fort ett djur med sicksackmönster ringlar förbi. Men visste du att hasselsnoken är förvillande lik en huggorm. En svart huggorm och en vanlig snok liknar också varandra. Båda huggorm och snok är fridlysta, men ändå dödas många varje år.
När Jan blev tillfrågad om han vill leda ormsafari i Vidingsjö kunde han inte tänka sig att intresset skulle vara så stort.

Mest välbesökt

Idag är ormasafarin ett av de mest välbesökta arrangemangen bland naturguidningarna. Mellan 100 och 150 personer kommer varje år; barn, unga och äldre.  Men regnar det så är intresset inte lika stort.
– Jag vill sprida kunskap om ormar. Supporterklubben är inte så stor, konstaterar Jan.
Jan urskiljer tre kategorier av besökare: I främsta ledet står barnen. Det frågar om de får klappa. I den andra gruppen finns de allmänt naturintresserade.
– Längst bak står de som har axlarna vid huvudet och inte alls är bekväma med situationen. Ofta är det sommarstugeägare som har frågor. De har barnbarn och hundar och ibland dyker det upp ormar på tomten.  Mitt tips till dem är att hålla ytorna så rena som möjligt. Ormar gillar inte öppna ytor. De vill ha nära till sten.

Ta en spade

Jan har lång erfarenhet av och kunskap om ormar och snokar. Han vet därför att det inte är någon bra idé att lyfta ormar i svansen för att flytta dem. Det är bättre att med hjälp av en pinne föra över ormen till en spade eller sopskyffel och sedan låter den ringla ner i en hink som du sätter lock på.
– Och du måste flytta den så ska det vara minst två kilometer bort. Där måste det finnas övervintringsplatser och bytesdjur, annars dör den.

Erfarna ormar

Yngre ormar är ofta lättstressade, det innebär att de oftare hugger med gift än mer erfarna ormar.
– En orm vill helst inte hugga eftersom den behöver sitt gift för att döda sina bytesdjur. Om de hugger är det ofta i avskräckande syfte. Det är ett lätt bett där giftet inte injiceras.

Vill du veta mer om dessa fridlysta och för det ekologiska systemet viktiga djur så följ gärna med på safarin. Fråga vad du vill: Kanske undrar du vad en esping är? Svaret är nog inte det du tror. Eller undrar du om ormar och snokar kan klättra och om det är ofarligt att bli biten av en snok.  Allt kan du fråga och Jan vet nästan allt.
Plats: Vidingsjö motionscentrum
Dag: Den 28 april
Tid: Klockan 10.00

Text: Eva-Karin Strand Wåtz

Senast ändrad den 26 april 2019

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut