I Kittelberget vid Klostergatan ligger två stora grytor intill varandra. Dessa urgröpningar i berget är ett spår från den senaste istiden då de bildades av vattenvirvlar. Men genom tiderna har människor också trott att grytorna skapades av jättar som använde dem för matlagning.
– Det är fascinerande att vi har jättegrytor i centrala Linköping. Genom upprustningen av parken vill vi att fler ska ta del av dem, säger landskapsarkitekten Bitte Nygren från Linköpings kommun.
Den minsta av de två jättegrytorna.
Utsikt över parken. I förgrunden syns den största grytan.
Grytorna ligger i en så kallad fickpark, ett ord som kommer från engelskans “pocket park”.
– Det är en liten yta som kan vara en oas i staden. Man kan gå in i parken och vara i en egen miljö. Även om fickparken är liten kan den innehålla stora kvaliteter, säger Bitte Nygren.
Förnyelsen av parken ska göra den mer trygg och trivsam. Förhoppningen är också att fler lär sig mer om jättegrytorna.
Arbetet påbörjades i höstas med röjning av träd och buskar.
– Vi tog bland annat ner några träd som hade dött av almsjukan. De kommer att ersättas med lite mindre träd som kan leva länge, säger Bitte.
Här ligger parken.
En tydlig ändring blir att berget får en ny trappa. Dagens träkonstruktion ersätts med en trappa av stål. Det gör att den blir mindre hal och håller längre.
– Dessutom bygger vi en platå så att man kan gå ut och titta närmare på den större grytan. Här kan flera personer stå samtidigt. Vi ska även sätta upp en ny informationsskylt om jättegrytorna.
Dagens asfaltsgång ersätts med en gång av stenmjöl. Det ska göra att promenadstråket blir tydligare och upplevs mer som en parkgång. Det blir även nya cykelställ, nya sittplatser och ett picknickbord.
Planen är att arbetet kommer igång innan sommaren är klart under sommaren.
Text: Per Conning
Här kan du läsa mer om stadsutveckling i Linköping: