Hoppa till huvudinnehåll

Pilotprojekt för återbruk på Kungsberget

16 september 2022 | Kommun & politik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Gamla Kungsbergsskolan demonteras nu inför nybyggnation. I samband med demonteringen tar Lejonfastigheter ett litet men viktigt steg mot smartare och mer cirkulära byggprojekt. Gamla saker inifrån byggnaden och från utemiljön kommer återanvändas och ska få nytt liv på andra platser i Linköping.

Trappsteg i granit tas om hand för att användas på nytt. Foto: Lejonfastigheter

Till år 2026 planeras det för en ny skola på Kungsberget i centrala Linköping. Ett omfattande projekt som kommer att genomföras i flera etapper. Innan själva byggarbetet sätts igång sker demontering av befintligt material på platsen. Det blir också startskottet för ett spännande pilottest med återbruk som ledstjärna. 

– Vi började för ett år sedan med att göra både en miljö- och återbruksinventering av den gamla skolbyggnaden för att se vad som skulle kunna återanvändas. I det här fallet var det bland annat 80 stycken fina fönsterbänkar i marmor som vi såg kunde komma till nytta i ett annat av våra projekt, säger Dzanela Becirovic, hållbarhetssamordnare på Lejonfastigheter.

Har etablerat en återbrukshubb

Lejonfastigheter har etablerat en intern återbrukshubb där välbehållet material sparas för kommande behov. Som komplement testar man också en digital plattform för material- och inventariehantering. 

– Det fungerar som en slags marknadsplats där material kan publiceras och bokas. Vi får också statistik på de klimatbesparingar som görs vid varje återbruk, vilket ökar våra kunskaper och inspirerar oss att göra mer, säger Dzanela Becirovic.


80 stycken fina fönsterbänkar i marmor tas om hand. Foto: Crelle Photography

Koldioxidneutralt Linköping

För Lejonfastigheters del är återbruk strategiskt viktigt, både ur ett kostnadsbesparande perspektiv och i arbetet för ett koldioxidneutralt Linköping. 

– Som kommunalt bolag har vi både ekonomiskt ansvar och miljöansvar. Vi kan inte bara slänga fullgoda material så som man har gjort förut. Våra ägardirektiv styr också tydligt mot hållbarhet och cirkularitet, därför känns det här återbruksprojektet helt rätt i tiden, säger Dzanela Becirovic.


Basketkorgarna har monterats ner och väntar på att få nytt liv, på en ny skolgård eller lekplats någonstans i Linköping. Foto: Lejonfastigheter

Ett viktigt steg

Flera faktorer spelar in för att återbruket ska vara miljömässigt och ekonomiskt hållbart. Det handlar dels om materialets kvalitet och livslängd, dels om kostnaden för demontering och eventuell förädling. 

– Demonteringen av Kungsbergsskolan är en liten insats i sammanhanget men ett jätteviktigt steg för oss på Lejonfastigheter. Det är första gången vi gör detta på riktigt. Nu kan vi visa våra kollegor, entreprenörer och kunder att det går. Får vi dessutom se slutresultatet, att de gamla fönsterbänkarna fått ett nytt liv i en annan byggnad, då är det full pott, säger Dzanela Becirovic. 

Text: Lejonfastigheter / Sofie Berlin

Senast ändrad den 15 september 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut