Linköping växer som aldrig förr. Trenden visar en fortsatt befolkningsökning och pekar på att Linköpings kommun om 40 år kommer att ha vuxit med nästan 90 000 invånare, till cirka 250 000 invånare. Därför behöver kommunen fortsätta utvecklas med fler bostäder, mötesplatser, lokaler och bättre service och transporter – över hela kommunen.
– Linköpings ytterstad är en populär och uppskattad del av Linköping redan i dag med många befintliga kvaliteter. Här finns plats för lugn och ro och fantastiska natur-, kultur- och rekreationsmiljöer. Men de tidiga dialogerna har också visat oss att ytterstaden har utmaningar i form av långa avstånd och otydliga eller bristande kopplingar mellan olika stadsdelar och att serviceutbudet kan bli bättre, säger översiktsplanerare Martin Berlin som varit en av projektledarna för planen.
Närmare och bättre utbud
Området som kallas ytterstad i utvecklingsplanen består av hela Linköpings tätort och de närmaste omgivningarna, förutom det område som kallas innerstaden. Planen som nu är antagen innebär att Linköpings ytterstad ska fortsätta utvecklas inom den befintliga utbredningen.
Ytterstadens stadsdelscentrum, i planen kallade noder, utvecklas med mer bebyggelse i form av nya bostäder och funktioner som handel och service. En tätare bebyggelse ger ett ökat underlag för ett närmare och bättre utbud i vardagen. På det viset skapas underlag för en praktisk, blandad och mer innehållsrik stad.
– De gator som förbinder stadsdelarna med varandra och med innerstaden, i planen kallade urbana stråk, ska utvecklas så att de blir tillgängliga för fler trafikslag och lättare att korsa eller röra sig längs med. På så sätt får vi en stad som hänger samman med bättre förutsättningar för tillgänglighet och hållbara resor i staden med omnejd, säger Martin Berlin och fortsätter:
– Genom att koncentrera bebyggelseutvecklingen till stadsdelscentrum och viktiga gator finns också goda möjligheter att fortsätta utveckla stadens gröna platser och stråk för rekreation, naturvärden och ekosystemtjänster.
Engagerade Linköpingsbor
Utvecklingsplanen, som är ett tillägg till kommunens översiktsplan, är ett dokument som ger vägledning på lång sikt för detaljplanering, utveckling av infrastruktur och annan planering av kommunens fysiska miljö. Under hösten 2019 var utvecklingsplanen på samråd och mellan 20 maj till 29 augusti 2021 var utvecklingsplanen på utställning. Under dessa perioder fanns det möjlighet att lämna synpunkter. Efter det justerades förslaget innan planen slutligen antogs av kommunfullmäktige på sammanträdet 1 mars 2022.
– Linköpingsborna har varit väldigt engagerade i ytterstadens utveckling under processen och kommit med många förbättringsförslag. Det är glädjande att vi nu har antagit en långsiktig plan för vår ytterstad som fokuserar på attraktivitet, hållbarhet och tillväxt för Linköping, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Mer information om planen finns på projektsidan för Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad:
Nyfiken på fler planerade och pågående stadsutvecklingsprojekt i Linköping? Besök Stadsutveckling Linköping:
Hur går planeringen av framtidens Linköping till? Ta del av videon nedan för en inblick i arbetet: